Transtibial Görme Engellilerin Yürüyen Gözü Olacak

09 Ağustos 2022 21:55 Sağlık
resimler-haber/tranbital.webp
google news

5-7 Ağustos 2022 tarihlerinde Trabzon'da düzenlenen TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında 7 bilimsel alanda yarışmalar düzenlendi.  Festivalde, "Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması", "Ulaşımda Yapay Zeka Yarışması", "Uçan Araba Yarışması", "Helikopter Tasarım Yarışması", "Engelsiz Yaşam Teknolojileri Yarışması", "Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışması" ve "Sanayide Dijital Teknolojiler Yarışması" gerçekleştirildi. Etkinlikte, İstanbul Medipol Üniversitesinden Sena Yıldız “Transtibial Görme Engellilerin Yürüyen Gözü” başlıklı projenin sunumunu yaptı.

Projede görme Engelli Amputelerin Yürüyen Gözü, görme engelli transtibial protez kullanıcılarının günlük yaşantılarında karşılarına çıkan fiziksel engelleri aşabilmeleri ve sosyal yaşantılarını bağımsız bir şekilde devam ettirebilmeleri için tasarlanmış protezdir. Hem görme engeli hem de protez kullanıcısı olan bir bireyin en önemli sorunlarından biri sosyal hayatta karşılaştığı zorluklardır. Bu sebepten bireyler kendilerini yetersiz ve eksik hissetmektedir. Bu doğrultuda; protez ayağa yerleştirilecek olan kızılötesi ve ultrasonik mesafe sinyal yayan sensörler yardımıyla bireyin önüne gelen nesneleri algılamasını sağlamak hedeflenmektedir.

Projede tasarlanan çalışmanın hasta psikolojisi açısından en büyük avantajı sesli sensör mekanizmasına sahip olmamasıdır. Bireyin karşısına bir tümsek çıktığında veya birey merdiven çıkıp inmek istediğinde sensörler bu hareketleri algılayarak sokete titreşim iletilecektir. Bu sayede düşme riski en aza indirgenecek ve birine bağlı kalmadan günlük işlerini yapabilecekler.