Yeni Nesil Sanal Dünyalar

22 Temmuz 2023 11:29 Yaşam
resimler-haber/Margrethe_Vestager.webp
google news

Avrupa Birliği Yayın Ofisi tarafından AB için Toplumsal, Teknolojik, Ekonomik ve Politik Zorlukları değerlendiren yeni bir rapor yayınlandı.

Avrupa Komisyonu'nun bilim ve bilgi servisi olan Ortak Araştırma Merkezi'nin (JRC) hazırladığı bu rapor, politika oluşturma sürecinde kanıta dayalı bilimsel destek sağlamayı amaçlamaktadır.

İsabelle HUPONT KULELERİ başkanlığında kalabalık bir ekip tarafından hazırlanan bu rapor, yeni nesil sanal dünyaların diğer sektörlerin yanı sıra eğitim, üretim, sağlık ve kamu hizmetleri gibi farklı sektörlerde getirebileceği fırsatlara genel bir bakış sunmaktadır.

Bu potansiyelin, AB'nin toplumsal, teknolojik ve ekonomik ve politik boyutlarda ele alması gerekebilecek zorluklar ışığında kullanılması gerekecektir. Analizimize teknik, sosyal, endüstriyel, politik ve ekonomik yönleri kapsayan çok disiplinli ve çok sektörlü bir bakış açısı uyguluyoruz. Rapor ayrıca, sanal dünyalarla ilgili farklı alt alanlardaki mevcut kilit oyuncuları tanımlayan dijital ekosistemin ilk tekno-ekonomik analizini sunuyor.

Rekabet ve Yürütme Komiseri ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager raporla ilgili olarak, “Böyle bir bilgi tabanı sağlama, kalkınmayı şekillendirmeye yardımcı olma ve dijital teknolojilerin tüm potansiyelinden yararlanmayı amaçlayan AB politikalarını ve girişimlerini uygulama ve değerlendirme taahhüdümüzü mükemmel bir şekilde örnekleyen bu politika için bilim raporunu sunmaktan memnuniyet duyduğunu” dile getirdi.

Rapora göre sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, blok zinciri, siber-fiziksel sistemler, yapay zeka ve 5G ağları gibi yenilikçi teknolojilerin hızla gelişen Web 3.0'a entegrasyonu, benzeri görülmemiş bir hızda hızlanıyor. Bu teknolojiler, gelecekteki gelişmelerle birlikte, herkesin erişebileceği büyük ölçekli etkileşimli deneyimler sağlayarak yeni nesil sanal dünyaların temellerini oluşturacak.

Bu rapor, fiziksel ve sanal ortamların son derece sürükleyici ve sezgisel deneyimlerle harmanlanacağı yeni nesil sanal dünyaların farklı yönlerini analiz ediyor. Gelecekteki bu geçişin erken belirtileri ve örnekleri zaten var. Rapor, sanal dünyaların tarihsel bağlamına, farklı sektörlerdeki fırsatlara ve teknik, toplumsal, ekonomik ve yönetişim alanlarında ortaya çıkması muhtemel zorluklara kapsamlı bir genel bakış sunuyor. Hem politika yapıcılar hem de bilim adamları, oyuncuların mevcut durumunu göz önünde bulundurarak sanal dünya dinamikleri hakkında değerli içgörüler elde edebilir ve gelecek nesli şekillendirmek için bilinçli kararlar alabilir.

Kaynak
JRC