Yeni BM Raporuna Göre Dünya Kızları Ve Kadınları Hayal Kırıklığına Uğratıyor

10 Eylül 2023 22:38 Gündem
resimler-haber/gendersnapshot_2023.webp
google news

Yeni rakamlar, 2030 yılına kadar toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesi için yılda 360 milyar ABD doları tutarında ek yatırım yapılması gerektiğine işaret ediyor.

Küresel çabalara rağmen dünya cinsiyet eşitliğini sağlama konusunda yetersiz kalıyor. BM Kadınları ve BM DESA'nın bu yılki baskısı olan “Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde İlerleme: Toplumsal Cinsiyete İlişkin Anlık Görüntü 2023”, Yeni başlatılan 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi'nin yarısına gelindiğinde endişe verici bir tablo çiziyor.

Cinsiyet Anlık Görüntüsü 2023, mevcut eğilimler devam ederse, 340 milyondan fazla kadın ve kız çocuğunun (dünyadaki kadın nüfusunun tahminen yüzde 8'i) 2030 yılına kadar aşırı yoksulluk içinde yaşayacağı ve dörtte bire yakınının orta veya şiddetli yoksullukla karşı karşıya kalacağı konusunda uyarıyor Gıda güvensizliği. İktidar ve liderlik pozisyonlarındaki cinsiyet eşitsizliği hâlâ devam ediyor ve mevcut ilerleme hızıyla, yeni nesil kadınlar ücretsiz bakım ve ev işlerine erkeklerden ortalama olarak günde ortalama 2,3 saat daha fazla harcayacak.

Yıllık yayın, 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefinin (SKH) tamamında toplumsal cinsiyet eşitliğinin mevcut durumuna ilişkin kapsamlı bir analiz sunuyor ve 2030 yılına kadar toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşma yolundaki mevcut eğilimleri, boşlukları ve son aksaklıkları vurguluyor.

Bu yılki rapor, ilk kez cinsiyet ve iklim değişikliğinin kesişimlerine ilişkin cinsiyete göre ayrıştırılmış veriler içeriyor ve yüzyılın ortasına kadar, en kötü iklim senaryosu altında, iklim değişikliğinin 158,3 milyona kadar daha fazla kadın ve kız çocuğunu yoksulluğa sürükleyebileceğini öngörüyor.

BM Kadın Birimi İcra Direktör Yardımcısı Bayan Sarah Hendriks geçici olarak şunları söyledi: “SKH'ler için bu kritik orta nokta anında, bu yılın raporu ses getiren bir eylem çağrısıdır. Her kadının ve kız çocuğunun eşit haklara, fırsatlara ve temsile sahip olduğu bir dünya için gidişatı düzeltmek için şimdi kolektif ve bilinçli olarak harekete geçmeliyiz. Bunu başarmak için sarsılmaz bağlılığa, yenilikçi çözümlere ve tüm sektörler ve paydaşlar arasında işbirliğine ihtiyacımız var.”

Bu yıl yaşlı kadınlara özel olarak odaklanan rapor, yaşlı kadınların yaşlı erkeklere kıyasla daha yüksek oranda yoksulluk ve şiddete maruz kaldığını ortaya koyuyor. Veri bulunan 116 ülkenin 28'inde yaşlı kadınların yarısından azının emekli maaşı var; 12 ülkede yüzde 10'dan azının emekliliğe erişimi vardı. 2030'un yarısına gelindiğinde, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 5'te (toplumsal cinsiyet eşitliği) ilerleme açıkça yoldan sapmış durumda.

Rapor, yalnızca iki Hedef 5 göstergesinin "hedefe yakın" olması ve "hedefe ulaşıldı veya neredeyse ulaşıldı" düzeyinde Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 5 göstergesinin bulunmaması nedeniyle dünyanın kadınları ve kız çocuklarını hayal kırıklığına uğrattığını gösteriyor.

Toplumsal Cinsiyet Anlık Görüntüsü 2023, 2030 yılına kadar toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik ilerlemeyi hızlandırmak için somut çabalara olan acil ihtiyacın altını çiziyor ve temel küresel hedefler doğrultusunda toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesi için yılda ek 360 milyar ABD dolarına ihtiyaç duyulduğunu ortaya koyuyor. Rapor aynı zamanda entegre ve bütünsel bir yaklaşım, paydaşlar arasında daha fazla işbirliği, sürdürülebilir finansman ve cinsiyet eşitsizliklerini ele almak ve dünya çapında kadınları ve kız çocuklarını güçlendirmek için politika eylemlerine yönelik çağrıları da içeriyor ve cinsiyet eşitliğine artık öncelik vermedeki başarısızlığın 2030 Sürdürülebilirlik Gündemi'nin tamamını tehlikeye atabileceği sonucuna varıyor. Gelişim.

BM DESA Politika Koordinasyonu ve Kurumlar Arası İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Maria-Francesca Spatolisano, "Cinsiyet eşitliği yalnızca 2030 Gündemi kapsamındaki bir hedef değildir" dedi. “Bu, adil bir toplumun temelidir ve diğer tüm hedeflerin üzerinde durması gereken bir hedeftir. Kadınların ve kız çocuklarının toplumun her alanına tam katılımını engelleyen engelleri yıkarak, herkes için ilerleme ve refahı artırabilecek, kullanılmayan potansiyeli ortaya çıkarıyoruz."

Raporda öne çıkan diğer gerçekler ve rakamlar şöyle:

  • En kötü iklim senaryosunda, iklim değişikliği nedeniyle gıda güvensizliğinin 131 milyon daha fazla erkek ve erkek çocuğuna kıyasla 236 milyon daha fazla kadın ve kız çocuğunu etkileyeceği öngörülüyor.
  • Hiçbir ülke yakın partner şiddetini ortadan kaldırmaya yakın değildir ve yalnızca 27 ülkede cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesi için bütçe tahsisi ve takibini sağlayacak kapsamlı sistemler bulunmaktadır.
  • Çatışmalardan etkilenen bağlamlarda kadın ve kız çocuklarının sayısı önemli ölçüde arttı ve bu da yıkıcı sonuçlar doğurdu. 2022 yılında bu tür ortamlarda yaşayan kadın ve kızların sayısı 614 milyona ulaştı; bu rakam 2017 yılına göre yüzde 50 daha fazla.
  • Küresel olarak, mevcut ilerleme hızıyla, 2030 yılında tahminen 110 milyon kız çocuğu ve genç kadın okula gidemeyecek.
  • İşgücü ve kazanç açığı hâlâ yüksek kalıyor. Dünya çapında erkeklerin emek gelirinden kazandığı her bir dolar için kadınlar yalnızca 51 sent kazanıyor. En iyi çalışma çağındaki kadınların yalnızca yüzde 61,4'ü, en iyi çalışma çağındaki erkeklerin ise yüzde 90'ı işgücündedir.

Kaynak

UN WOMEN