Yangın Riski Değerlendirmesi İçin Yeni Araç

17 Eylül 2022 14:21 Çevre
resimler-haber/matt-palmeryangın.webp
google news

Avrupa Komisyonu ile 43 ülkeden itfaiyeciler arasındaki işbirliğinde hazırlanan bir rapor henüz yayınlandı. Rapor, orman yangını risk değerlendirmesine odaklanıyor ve Pan-Avrupa bölgesinde uyumlu veriler sağlıyor. Bu, özellikle yangına eğilimli bölgelerde orman yangını hasarlarını önlemek için tutarlı stratejilerin gerekli olduğu önemine vurgu yapıyor.

AB ve dünya genelinde yangınlar şiddetlenirken, orman yangınlarının neden olduğu hasarın azaltılması söz konusu olduğunda yalnızca yangınla mücadelenin çözüm olmadığı konusunda yaygın bir fikir birliği var. İklim değişikliği altında yaklaşan orman yangını tehlikesi durumlarıyla yüzleşmek için, arazinin uygun şekilde planlanmasına özel bir dikkat ile orman yangını önlemeye odaklanmak, yerdeki yakıt malzemelerinin bolluğunu ve sürekliliğini önlemek ve yangına eğilimli alanlarda insan yaşamlarını ve varlıklarını korumak için gereklidir. Bu amaçla, orman yangını riskinin değerlendirilmesi esastır.

İlk Pan-Avrupa orman yangını risk değerlendirmesi (WRA), farklı ülkeler tarafından kullanılan önceki yaklaşımları uzlaştırarak, Avrupa'daki ülkeler ve bölgeler arasında orman yangını riskinin karşılaştırılabilir bir değerlendirmesini mümkün kılar. Bu uyumlaştırılmış yöntem, AB ve Üye Devletlerinin yaşamları ve doğal çevrelerini korumasını destekleyecektir.

Ülkeler arasında yangınları değerlendirmenin zorlukları

Ortak Araştırma Merkezi Wildfires ekibinin lideri Jesus San-Miguel'e göre, “bazı ülkeler orman yangını riskini değerlendirmek için yöntemler geliştirmiş olsa da, bunlar kullanılan değişkenler ve metodolojiler açısından büyük farklılıklar göstermektedir. Bu genellikle Pan-Avrupa düzeyindeki risk durumuna genel bir bakış elde etmenin ve bölgesel stratejiler geliştirmenin önünde bir engeldir.”

Farklı bölgeler ve özel amaçlar için üretilen farklı yangın değerlendirme yöntemleri, doğal olarak çeşitli bölgesel ve ulusal yaklaşımlara yol açmaktadır. Bu çeşitlilik, bazı bölgelerde, özellikle de sınır ötesi yangınların aynı anda birkaç ülkeyi etkilediği bölgelerde, orman yangını riskini değerlendirmede genellikle bir engel olabilir.

Pan-Avrupa değerlendirmesi, bu zorluğu çözmek ve Pan-Avrupa bölgesindeki orman yangını riskine genel bir bakış sunmak için geliştirildi. Son 20 yılın veri eğilimlerini kullanarak, günümüzdeki - düşük, orta veya yüksek - yapısal orman yangını riskine ilişkin bir genel bakış sağlar.

Avrupa'da yangın riski değerlendirmesine uyumlu bir yaklaşım

WRA, Avrupa Komisyonu ile 43 ülkeden yangın uzmanlarından oluşan Orman Yangınları Uzman Grubu arasındaki 8 yıllık işbirliğinin bir sonucudur.

Ulusların, ulusal planlarını tamamlayabilecek yeni geliştirilen risk değerlendirme göstergelerinden yararlanarak standart uygulamaları ve işbirliği önlemlerini benimsemeleri için zemin sağlar.

Orman yangını riski, insanların, ekolojik ve sosyoekonomik değerlerin yangın tehlikesine maruz kaldığı hassas alanlar dikkate alınarak değerlendirilir. İnsanların orman yangınlarına maruz kalabileceği alanlar yüksek riskli olarak sıralanarak insan yaşamı için risk önceliklendirilir.

Orman yangını risk değerlendirmesinin çoklu faydaları

WRA, Sivil Koruma Mekanizması, AB Dayanışma Fonu gibi AB girişimlerini veya diğerlerinin yanı sıra hangi alanların orta ve yüksek yangın riski altında olabileceğini belirlemek için Kırsal Kalkınma Tüzüğü'nün uygulanmasını destekleyecektir.

Ulusal düzeyde, özellikle yangına eğilimli ülkeler için önemli olan önleme, azaltma ve hazırlık planlarına risk değerlendirme göstergelerini dahil etmeleri için hükümetleri ve afet yönetimi yetkililerini destekleyebilir.

Nihayetinde, sigorta şirketleri gibi yangın riski yönetimine dahil olan diğer kamu veya özel paydaşlar da WRA tarafından oluşturulan verilerden yararlanabilir. Avrupa Komisyonu, endeksin kullanımını yaygınlaştırmak için işbirliğine açık olmaya devam ediyor.

Kaynak
JRC

Photo by Matt Palmer on Unsplash