UNESCO Dünya Mirası: 42 Yeni Alan Kaydedildi

01 Ekim 2023 20:50 Kültür/Sanat
resimler-haber/unesco_dünya_mirası_listesi.webp
google news

Dünya Mirası Komitesi'nin 45. oturumu 25 Eylül Pazartesi günü Suudi Arabistan'ın Riyad kentinde sona erdi. Bu yıl Komite, 42 yeni alanı kayıt altına aldı ve 5 alanın UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne eklenmesini onayladı.

Komite, iki haftalık çalışmasının sonunda 33'ü kültürel, 9'u doğal alan olmak üzere 42 yeni alan belirledi. Bu alanlar artık dünyadaki en yüksek düzeyde miras korumasından yararlanacak. Ayrıca UNESCO'dan teknik ve mali yardım konusunda yeni fırsatlara da erişebilecekler. Bu yazıtlar, UNESCO Dünya Mirası alanlarının toplam sayısını 168 ülkede 1199'a çıkarmaktadır. Dünya Mirası Komitesi ayrıca 5 alanın genişletilmesini onayladı ve halihazırda kayıtlı olan 263 alanın korunma durumunu inceledi.

Komitenin bu oturumunda Dünya Mirası Sözleşmesine taraf 195 Devletin temsilcileri ve 300'e yakın sivil toplum kuruluşu Riyad'da hazır bulundu. Mirasın karşı karşıya olduğu başlıca küresel zorluklarla nasıl başa çıkılacağı konusunda birlikte çalıştılar: iklim değişikliği, kentsel gelişim ve demografik baskı, silahlı çatışmalar ve kitle turizmi.

UNESCO ayrıca, 2025'ten itibaren halkın Dünya Mirası alanlarını çevrimiçi olarak keşfetmesini sağlayacak kapsamlı Mirasa Dalış aracı gibi yönetim, koruma ve kamu bilincini artırmaya yönelik çalışmalar ve yenilikçi çözümler sundu.

Son olarak, Fildişi Sahili, Mısır, Gana, Haiti, Marshall Adaları ve Sri Lanka'daki altı Dünya Mirası varlığına, yerel koruma projelerini desteklemek üzere toplam 336.000 ABD Doları tutarında uluslararası fon verildi. 2022 ve 2023 yıllarında toplam tutarı 1 milyon doları aşan bu mali yardımdan otuzdan fazla site yararlandı.

Kaynak

UNESCO

Resim: AlUla Kraliyet Komisyonu