Türksat 5A Uydusu Hizmete Başlıyor

28 Haziran 2021 14:42 Gündem
resimler-haber/turksat_uydu_morenhaber.jpg
google news

8 Ocak 2021 tarihinde Türkiye saatiyle 05.15'de ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü'nden SapaceX tarafından başarıyla uzaya fırlatılan 5A Haberleşme Uydusu, yaklaşık 4 ay süren yolculuğunun ardından 4 Mayıs’ta yörüngesine yerleşmişti. Ertesi gün ivedilikle TÜRKSAT tarafından test çalışmaları başlatılan TÜRKSAT 5A uydusu 1 ay süren test çalışmalarının ardından 28 Haziran’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşecek hizmete alım töreni ile Türkiye'ye hizmet vermeye başlayacak.
31 derece doğu yörüngesinde hizmet verecek uydunun aktifleşmesiyle birlikte Türkiye'nin aktif haberleşme uydu sayısı dörde çıkarken, toplam uydu sayısı yediye ulaşmış olacak. 31 derece doğu yörüngesinde hizmet verecek olan Türksat 5A uydusunun, manevra ömrüyle yörüngedeki frekans ve yörünge haklarını 30 yıl boyunca güvence altına alması bekleniyor.

12 kilowatt gücüne ve 3 bin 500 kilogram fırlatma kütlesine sahip olan 5A uydusu; Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz'i kapsayan bir coğrafyada 1728 Megahertz kapasiteyle TV yayıncılığı ve veri haberleşmesi hizmetleri sunacak. Harita üzerinden mevcut tüm uydularımızın dünyadaki kapsama alanlarını görüntüleyebileceğiniz internet sitesi linkine yazının sonundan ulaşabilirsiniz.

Aynı zamanda Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu  Nisan ayında yaptığı açıklamada Türkiye'nin 42 derece doğuda bir yere fırlatılacak olan TÜRKSAT 5B iletişim uydusunu da bu yılın dördüncü çeyreğinde yörüngeye fırlatacağını söylemişti. 5B'nin öne çıkan özelliklerinden biri, Türkiye'nin Ka-bandı veri iletişim kapasitesini 15 kat artıracak olması.

 

Kaynaklar/Ayrıca Bakınız:
Türksat Resmi Web Sitesi
Adil Karaismailoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Twitter
Türksat 5a Haber