Sigaraya Ne Kadar Bağımlıyım Testi - Kendinizle Mücadele Sigarayı Bırakmak

21 Temmuz 2021 21:53 Sağlık
resimler-haber/Sigara_bırakma_yardım_morenhaber.jpg
google news

Sigarayı bırakmak istiyor ama nerden başlayacağınızı bilemiyor musunuz? Sıklıkla bırakmayı düşünüyor ancak erteliyor ve mücadele gücünü kendinizde bulamıyor musunuz? Sağlık Bakanlığı sigarayı bırakmak isteyenlere bu zorlu mücadelede Halk Sağlığı Merkezleri, 171 Danışma Hattı başta olmak üzere çeşitli desteklerde bulunuyor. 

AŞAMALAR 

Bağımlılığa dönüşen kötü bir alışkanlıktan kurtulmak elbette kolay değil. Bu zorlu mücadelede bağımlılığınızın ve motivasyonunuzun bilincinde olmakta fayda var. Bunun için Sağlık Bakanlığının web sitesinde yer alan testlerden yararlanabilirsiniz. 

https://alo171.saglik.gov.tr/TR-74780/ne-kadar-bagimliyim-.html linkine tıklayarak bağımlılığınızı tanımlayabilir, ilerleyen aşamaları takip ederek motivasyonunuzu ve kararlığınızı somutlaştırabilirsiniz. Unutmayın, cevaplarınız ilerleyen zamanlarda yolculuğun başında verdiğiniz cevaplarla aynı olmayacaktır. Zamanla testi tekrar ederek ne kadar değiştiğinizı de görme şansınız olabilir.

https://alo171.saglik.gov.tr/TR-66722/sigara-icmenin-maliyeti.html linkine tıklayarak sigara içmenin cebinize yansımasını görebilirsiniz. İçtiğiniz bir şeye para verdiğinizin farkındasınız, ancak damlayan suyun göl olduğunu gördüğünüzde kararlığınıza olan etkisi sizi şaşırtabilir.

sigara tablası

Unutmamakta fayda var. Sigara bırakma sürecinde pek çok bağımlının zorlandığı ve sigaraya tekrar başlamasına neden olan nikotin yoksunluk belirtileri geçicidir. En çok ilk 2-3 haftalık süre sizi zorlayabilir. Ancak 3 hafta geçtikten sonra sigara ile mücadeleniz bitmeyecektir. Sigara içmeyi çağrıştıran pek çok şey, size hatırlatmaya devam edebilir. Siz içmeme konusundaki kararlılığınızı sürdürürseniz hatırlatıcı çevresel unsurlar (yemek sonrası, cay, kahve, vs) ile sigara arasındaki güçlenmiş bağ zayıflayacaktır. 

BİR ELİN NESİ VAR İKİ ELİN SESİ VARKEN

Sigarayı  bırakmaya karar verdiyseniz  telefonunuzdan 171’i tuşlayarak ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı arayabilir,  182’yi tuşlayarak Merkezi Hastane Randevu Sistemi’nden randevu talep edebilirsiniz.

YOUTUBE'UN NİMETLERİNDEN FAYDALANIN

Sizin gibi sigarayı bırakmak isteyen ya da bırakmış insanlarla konuşabilirsiniz. Bu çerçevede Youtube'da sigarayı bırakma deneyimini paylaşanların videolarını izleyebilirsiniz. 
Gözde Tezer'in ALO 171 Danışma Hattı'nı da aradığı videosu. (Tamamını izlemek istemeyenler için 06:30'da konuşma başlıyor.)
 

Danışma hattına gelen çağrılar, sigara bırakma konusunda eğitim almış operatör aracılığı ile 7/24 saat hizmet verecek şekilde karşılanmakta. Ayrıca, ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı arayarak sigarayı bırakmaya karar vermiş danışanlara, sigara bırakma planı çerçevesinde belli aralıklarla geri dönüş aramaları yapılarak kişinin takibinin yapılması sağlanıyor. 

KENDİNİZLE MÜCADELE

Sigarayı bırakmak zor olabilir ancak imkansız değildir. Birçok içici defalarca denedikten sonra sigarayı bırakmayı başarabilir. Her sigarayı bırakma deneyiminiz, bir sonraki bırakma girişiminiz için yol gösterici olabilir.

Sigarayı bırakmaya çalışırken kendi iradenizi suçlama eğilimine girmeyin. Bırakma denemeniz sırasında başarısızlık söz konusu olursa asla kendinize olan güveninizi yitirmeyin. Bunu bir anda yanıp sönen bir zafer olarak düşünmeyin, her gün yavaş yavaş ilerleseniz de, her adımın sizin için bir başarı olduğunu hatırlayın. 

Referans: Bu yazıda büyük oranda https://alo171.saglik.gov.tr/' den faydalanılmıştır. Daha detaylı bilgi için ziyaret edebilirsiniz.