Sahile Vurmak

06 Ağustos 2022 12:34 Kültür/Sanat
resimler-haber/sahile_vurmak_fotoğraf_sergisi_moren_haber.webp
google news

Sahile Vurmak” adlı fotoğraf sergisi, 20 Ağustos 2022 Cuma günü saat 16:00’da İstanbul Mimarlar Odası Karaköy Şubesi’nde fotoğrafseverlerle buluşuyor. Sergi, 20-30 Ağustos 2022 tarihleri arasında gezilebilir.

Tedirgin bir şekilde televizyonu izliyordu; söylenenleri duyuyor ama geç algılıyordu, 31 Aralık 2019 tarihinde Çin'in Wuhan şehrinde tespit edilen ilk vakadan 3 ay gibi çok kısa bir zaman içinde koronovirüs İstanbul'da görülmüştü; iş yerleri geçici olarak kapatılmış insanların bir araya gelmesi yasaklanmış, kapalı ortamlar en tehlikeli yerler ilan edilmişti. İnanamıyordu bu olanlara. Nefes alması gerekiyordu. Fotoğrafçı arkadaşlarını aradı… Bir iki online toplantının ardından karar verdiler “Sahile Vurmaya

İçinden deniz geçen eşsiz İstanbul'un sokakları denize akar. Sahil yolları denizle sırt sırta verip şehri sarmalar. Sahil her günü aynı olan her gün aynı güne uyanan insanları günlerini değiştirebildikleri yer olarak anlam değiştirmişti Pandemi’de.

Ne zaman sıkılırsak, nefes almak istersek -mekansız-, mutlu olsak, birileri ile buluşmak ve düşünmek istesek kendimizi sahil kenarlarına atıyorduk. Yemek yiyen, yürüyen, koşan, uçurtma uçuran, bir şeyler satan, bisiklete binen, güneşlenen, dinlenen insanlar görüp, fotoğraflı yorduk. Bazen inandığımız kişilerle sohbet ediyor, hastalıklarımızı, çocuklarımızı, eşlerimizi anlatıyor ve ahbap oluyorduk.

Her an biricik ve eşsizdi. Yaşanan anların tekrarı telafisi yoktur; o an’a dönemin imkanı yoktur. Sergi, 7 fotoğrafçının gözünden, hayatlarının bir gününü değiştirmeye sahile gelen insanların andaki görüntülerinden ibarettir.

Fotoğrafçılar

Aysel Nil Türkeli

Berna Erkoç

Faruk Konyalı

Filiz Boğa

Gül Kanık

Murat Pulat (Proje Sorumlusu)

Neşe Karaaslan

@ Bu sergi, sahile nefes almaya gelemeden, oksijen cihazına bağlı hayatlarını kaybeden insanlara ithaf edilmiştir.