Sahil Güvenlik Komutanlığı Dalış Timine “Üstün Cesaret Takdiri” Verildi

12 Temmuz 2021 21:26 Yaşam
resimler-haber/sahil_güvenlik_komutanlığı_ödül_moren.jpg
google news

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Tarafından,  Sahil Güvenlik Komutanlığı Dalış, Emniyet, Güvenlik, Arama ve Kurtarma Timine (DEGAK) “Üstün Cesaret Takdiri” Verildi.

Sahil Güvenlik Komutanlığı bağlısı DEGAK-20 Özel Dalış Timi,  denizde tehlikeye maruz kalanların hayatlarının kurtarılmasına ya da deniz çevresinin zarar görmesinin önlenmesine yönelik olarak kendi hayatlarını tehlikeye atarak üstün cesaret sergileyenlere IMO Üstün Cesaret Ödülleri kapsamında verilen  “Üstün Cesaret Takdiri” ne layık görüldü.

Değerlendirme Kurulu,  25 Mayıs 2021 tarihinde toplanarak Üstün Cesaret Ödülü için 23 ülke ve 4 uluslararası kuruluş tarafından sunulan 37 adayı değerlendirmeye aldı. Jüri heyeti tarafından yapılan nihai değerlendirme sonucunda Vietnam tarafından gösterilen aday “Üstün Cesaret Ödülü”ne layık görülürken, Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı bağlısı DEGAK-20 Timi de “Üstün Cesaret Ödülü”nden sonraki en önemli ödül olan “Üstün Cesaret Takdiri”ne layık görüldü.

TAKDİRE KONU OLAY 

10 Ekim 2020 tarihinde saat 03.20’de Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı Yardımcı Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezine İstanbul Samatya açıklarında bir balıkçı teknesinin alabora olduğu ihbarı gelmiştir. Bölgeye intikal eden Sahil Güvenlik unsurları balıkçı teknesini Fatih/Samatya açıklarında alabora olmuş halde tespit etmiş, teknede bulunan 10 kazazede olay anında bölgede bulunan diğer balıkçı tekneleri ile birlikte sağ olarak denizden kurtarılmıştır.

Kurtarılan kazazedelerden teknenin, ağ toplama işlemi esnasında dengesinin bozulduğu, teknede 13 kişinin bulunduğu, 3 kişinin ise tekne içerisinde mahsur kaldığı öğrenilmiştir.

sahilde batmış bir tekne

Kazadan yaklaşık bir saat sonra tamamlanan ilk dalış faaliyetinde balık kasaları arasında tespit edilen bir kazazede bilinci kapalı olarak yüzeye çıkarılmış, hayata döndürülebileceği ümidiyle 112 Acil Sağlık Ekiplerine teslim edilmiştir. Yüzeye çıkan dalgıçlar tekne içinde kapalı kapı ardından ses duyduklarını ancak etraftaki ağ, halat ve eşyalar nedeniyle kapıyı ilk aşamada açamadıklarını belirtmişlerdir.

Tekne içinde duyulan sesin sağ kalan bir kazazedeye ait olabileceği, kapalı kabinde hava kalmış olabileceği değerlendirilerek süratle ikinci dalışa geçilmiştir.

Her 15 dakikada bir satha çıkması gereken dalgıçlar birkaç dakika gecikme ile satha çıkmış, tüp, regülatör, maske ve paletlerinin ağa dolandığı görülmüştür. Satha çıkan dalgıçlar, teknenin baş altında canlı kazazede olduğunu sevinçle ifade etmiş ancak aşağıda ağ ve halat yoğunluğu nedeniyle ilerleyemediklerini belirtmişlerdir. Dalgıçların dolandıkları ağlar süratle kesilerek temizlenmiş, ve üçüncü dalışa geçilmiştir. Saat 05:32’de satha çıkan dalgıçlar ağ ve halatları temizlediklerini ancak tüplerindeki havanın azaldığını rapor etmişler, tüp ve personel takviyesi ile dördüncü dalışa geçilmiştir.

Dördüncü dalışta,  2 dalgıcın sağ olan kazazede ile birlikte çıkması beklenirken saat 06.10’da satha çıkan dalgıçların yoğun biçimde öksürdüğü gözlemlenmiş, dalgıçlar tarafından tekne içinde 60 yaşlarında canlı bir kazazedenin olduğu ancak içeri girmeye çalışırken motorin yuttuklarını, kazazedenin son derece endişeli olduğunu ve ısrarla yukarıdan açılacak delik ile tahliye edilmeyi istediğini, delik açılması durumunda teknenin dibe batacağı yönünde kazazedenin ikaz edildiğini rapor etmişlerdir.

Kazazedenin bulunduğu ortamdaki hava giderek azalmakta iken beşinci dalış planlanmıştır. Su altında bir güvenlik koridoru oluşturularak her 3 metreye 1 dalgıç gelecek şekilde dalgıçların konumlanmaları, göz temasını koruyarak kazazedenin küçük boyutlu ve hafif olması sebebiyle acil durum yedek tüpü kullanarak bu koridordan çıkarılmasına karar verilmiş ve 4 dalgıç ile beşinci dalışa başlanmıştır. Yoğun motorin kokusu içinde, oksijenin iyice azaldığı kamaradaki kazazede ikna edilerek maske ve acil durum yedek tüpü ile donatılmış, tüpün nasıl kullanılacağı anlatılmış ve oluşturulan güvenlik koridorundan su yüzeyine çıkarılmaya başlanmıştır.

sahil güvenlik sualtı kurtarma anı

Beşinci dalıştan 13 dakika sonra, su altında tekne içerisindeki küçük bir mahalde kalan hava sayesinde hayatta kalan kazazede, kazadan yaklaşık 4 saat sonra sağ olarak kurtarılmış ve sağlık kontrollerinin yapılması maksadıyla bölgedeki bir diğer Sahil Güvenlik botuna teslim edilmiştir.

Saat 07.18’i gösterdiğinde, içeride kalan son kazazede için altıncı dalışa başlanmış, 12 dakika sonra ağların arasında sıkışmış haldeki kazazedenin cansız bedeni satha çıkarılarak 112 Acil Sağlık ekiplerine teslim edilmek üzere Yenikapı Limanı’na intikal ettirilmiştir.

Alabora olan balıkçı teknesinin 13 mürettebatından 11’i sağ olarak kurtarılmış, hayatını kaybeden 2 kazazedenin cansız bedenleri de denizden alınmıştır.

Kaynak:
İçişleri Bakanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı Resmi Sitesi /Tam metin