PRIORITY

23 Aralık 2023 15:24 Çevre
resimler-haber/mikrovenanoplastikler.webp
google news

PRIORITY, çevredeki mikro ve nanoplastiklerin küresel zorluklarıyla mücadele etmek için stratejiler geliştirmeye, uygulamaya ve birleştirmeye odaklanan bir bilim ve teknoloji araştırma ağıdır.

Plastik izleme, tespit etme, iyileştirme ve geri kazanımı anlamına gelen COST eylemi PRIORITY, nano ve mikroplastik (N/MP'ler) çevre kirliliğinin gerçek etkilerini anlamak için bir araştırma ağı kurmuştur.

Bu, çevredeki mikro ve nano plastiklerin küresel zorluklarıyla mücadele etmek için stratejiler geliştirmeye, uygulamaya ve birleştirmeye odaklanan bir bilim ve teknoloji araştırma ağıdır. N/MP'ler, gerçekten disiplinler arası bir yaklaşım gerektiren, yeni ortaya çıkan ve oldukça zorlu bir araştırma konusudur.

PRIORITY Eylem Başkanı Dr Stefania Federici "Plastik kirliliği, acil müdahale ve işbirlikçi eylem gerektiren küresel bir tehdittir. COST Action PRIORITY aracılığıyla, farklı disiplinlerdeki uzmanlardan oluşan ağımız, mikro ve nano plastiklerin gezegenimiz ve sağlığımız üzerindeki gerçek etkisini ortaya çıkarmaya kendini adamıştır. Birlikte, bu artan çevresel sorunla mücadele etmek için yenilik yapmaya, araştırmaya ve etkili stratejiler uygulamaya çalışıyoruz. Gelecek nesiller için gezegenimizi koruma misyonumuza katılın.”

Ağ, yeni araştırma faaliyetlerini ve vatandaş bilimini teşvik etmek amacıyla bilimsel iletişim, değişim ve işbirliği için sağlam bir altyapı oluşturmayı amaçlıyor. Paydaşlar arasında endüstriyel uzmanların katılımıyla kamu ve özel laboratuvarlar, üreticiler ve çevre kuruluşları yer almaktadır.

PRIORITY, çevredeki mikro ve nano plastiklerin örneklenmesi ve analizine yönelik teknik standartları geliştirmeyi amaçlamaktadır. Maruz kalma ve biyolojik etkilere ilişkin daha güvenilir bir değerlendirme geliştirildiğinde, sonuçlar çevresel iyileştirme ve iyileştirme açısından faaliyetleri ilerletecektir.

Eylem, mikroplastiklerle ilgili Avrupa mevzuatının uyumlaştırılmasını destekleyecektir. Avrupa Komisyonu'na çevre ve ekosistemin korunması, gıda güvenliği ve yaşam biliminin kritik yönlerinde yardımcı olacak.

Kaynak

PRIORITY