Omicron’un Yaygın Belirtileri

11 Aralık 2021 19:54 Sağlık
resimler-haber/omicron.jpg
google news

Yakın zamanda keşfedilen Omicron varyantı, yeni bir COVID-19 vaka artışını körüklüyor.

Bu ay içinde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Omicron varyantını endişe verici olarak ilan etmişti.

24 Kasım 2021'de Güney Afrika, Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) yeni bir SARS-CoV-2 varyantı olan B.1.1.529'un tanımlandığını bildirdi. B.1.1.529 ilk olarak 11 Kasım 2021'de Botsvana'da ve 14 Kasım 2021'de Güney Afrika'da toplanan örneklerde tespit edilmiştir.

Uzmanlar göre Omicron varyant enfeksiyonlarının, Delta varyantının yayılmasından ve 2021'de endişe uyandıran diğer önceki varyantlardan kaynaklan vakalardan sadece biraz farklı olabileceğini gösteriyor. Yine uzmanlar Omicron'un genetik yapısının, diğer COVID-19 suşlarından çok farklı olduğunu açıklıyor.

Uzmanlar, şimdiye kadar bilinen Omicron semptomları ve enfeksiyonları hakkında öğrendikleri her şeyi ve Omicron varyantı ile ilgili bir hastalık yaşadıklarını umuyorlarsa neleri bilmeleri gerektiğini açıklıyor.

 Omicron COVID-19 varyantının bazı belirtileri nelerdir?

Tüm sağlık yetkilileri evrensel bir mutabakat içindedir - bir Omicron SARS-CoV-2 enfeksiyonundan etkilenenler için potansiyel semptom listesi büyük ölçüde aynıdır.

Omicron enfeksiyonlarıyla ilgili potansiyel semptomların listesi aynı olsa da, birkaç semptomun – başlıca yorgunluk, aşırı yorgun veya bitkin hissetme ve vücuttaki birden fazla kas grubunda ağrı – nefes darlığı veya tat kaybından çok daha yaygın olduğunu göstermektedir.

Ateş ve solunum yetmezliği gibi daha şiddetli semptomlara kıyasla Omicron semptomları daha hafif olabilir - boğazda cızırtı, yorgunluk veya baş ağrısı gibi sorunlar. Ancak bu semptomlar aynı zamanda aşı durumunuza, yaşınıza ve doğal enfeksiyon öyküsüne göre değişebilir.

Tüm uzmanlar aynı fikirde: Aşılanmamış bireyler için semptomlar, bu yılın başlarında tam olarak aşılanmış veya yakın zamanda bir takviye aşısı olmuş birine kıyasla daha şiddetli olabilir.

Uzmanlar bu varyantta yorgunluk birincil belirti olsa bile, yaygın grip de dahil olmak üzere birçok solunum yolu virüsünün benzer şekilde hareket ettiğini ve bu nedenle küresel pandeminin bu aşamasında testlerin hala çok önemli olduğunu söylüyor.

COVID-19'un en yaygın belirtileri nelerdir?

Yorgunluk şu anda Omicron enfeksiyonlarıyla daha yakından ilişkili olabilir, ancak yine de herhangi bir COVID-19 enfeksiyonu için ayırt edici bir ipucudur ve soğuk algınlığı veya akşamdan kalma gibi durumlarla karıştırılabileceğinden sağlık uzmanıyla görüşülmelidir.

Uzmanlar “Omicron enfeksiyonlarının diğer varyantlarla enfeksiyondan daha ciddi hastalığa veya ölüme neden olup olmadığını" bilmek için daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu söylüyor. Omicron'un neden olduğu enfeksiyonlar da dahil olmak üzere COVID-19 enfeksiyonlarının en yaygın semptomları: yetkilileri tarafından yapılan kamuoyu açıklamalarına göre listelenen belirtiler aşağıdadır:

1.  Ateş veya vücut titremesi

2.  Öksürük

3.  Boğaz ağrısı

4.  Nefes darlığı veya nefes almada zorluk

5.  Yorgunluk veya kas veya vücut ağrıları

6.  Baş ağrısı

7.  Tıkanıklık veya burun akıntısı

8.  Mide bulantısı ya da kusma

9.  İshal

Bu semptomlardan herhangi biri - herhangi bir sırada - SARS-CoV-2'ye maruz kaldıktan sonraki iki ila 14 gün içinde ortaya çıkabilir. Hepsi eşit derecede şiddetli olabilir veya semptoma bağlı olarak farklı şiddetlerde olabilir.

Kendinizi COVID-19'a (Omicron kaynaklı bir enfeksiyon dahil!) ve ciddi semptomlara veya ölüme karşı korumanın en iyi yolu, tam aşı yaptırmaktır.

Bir araştırmaya göre, COVID-19 aşısının ek dozlarının Omicron varyantlarını bloke etmek için yeterli antikor sağladığı bildiriliyor.

Varyant Gözetim

Amerika Birleşik Devletleri'nde Hastalık Önleme Merkezi (CDC), Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi (NCBI) ve Kuş Gribi Verilerini Paylaşma Küresel Girişimi (GİSAID) tarafından sağlanan kamuya açık veri tabanlarında, CDC, halk sağlığı laboratuvarları ve ticari teşhis laboratuvarları tarafından üretilen genomik dizi verilerini birbirine bağlamak ve paylaşmak için birden çok yol oluşturdu. Bir varyant %0,1 frekansta dolaşımdaysa, CDC'nin ulusal genomik sürveyansında tespit edilme olasılığı >%99'dur.

Kaynak: https://www.cdc.gov