Neden Bazı Bilim İnsanları Chatgpt'yi Kullanmıyor?

26 Aralık 2023 21:14 Gündem
resimler-haber/chatGPT.webp
google news

Yakın zamanda Nature dergisi tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre araştırmacıların yaklaşık %78'i ChatGPT gibi üretken yapay zeka araçlarını düzenli olarak kullanmıyor. Bunu yapanların çoğu bunu yalnızca araştırmalarıyla ilgili olmayan eğlenceli aktiviteler için veya bir deney olarak kullandı. Bazıları potansiyel tuzaklar ve sınırlamalar nedeniyle sohbet robotlarından uzak durmayı seçti.

 “Kendi araştırmamı yazmayacaksam neden araştırmacıyım ki?” Psikolog Ada Kaluzna'ya soruyor. Bilimsel yazılar için üretken yapay zekayı (AI) kullanmaktan kaçınanlardan biri çünkü bunun öğrenme ve yaratıcı düşünme yeteneğini sekteye uğratabileceğini düşünüyor. Diğerleri ise chatbotların özel soruları yanıtlarken gerçekleri ve alıntıları uydurma eğiliminden endişe duyuyor. Bazı bilim insanları, en ileri teknolojiye sahip yapay zeka araçlarının (özellikle ana dilinizden farklı bir dilde yazarken) faydalı olabileceğini düşünüyor ancak ChatGPT-4 için bekleme listesinde kalıyorlar.

Bazı araştırmacılar yapay zeka sohbet robotlarının bilgi yazma, kodlama ve toplama konusunda yararlı olduğunu düşünüyor. Diğerleri çılgınlıktan kaçınmayı seçiyor.

Bir yıl önce piyasaya sürülmesinden bu yana ChatGPT çılgınlığından kaçmak imkansız oldu . İnanılmaz derecede gerçekçi insan benzeri metinler üreten ve OpenAI tarafından Kasım 2022'de piyasaya sürülen sohbet robotu, bilim dahil her sektöre nüfuz etmiş gibi görünüyor. Araştırmacılar, araştırma fikirleri üzerinde beyin fırtınası yapmak, bilgisayar kodu oluşturmak ve hatta araştırma makalelerinin tamamını yazmak için ChatGPT'yi ve üretken yapay zeka olarak bilinen daha geniş teknolojiyi kullandılar.

Kaynak

Nature Dergisi

Resim: Jaap Arriens/NurPhoto/Shutterstock