NASA Van Gölü Fotoğrafı Dünya Turnuvasında Birinci oldu

13 Nisan 2021 18:40 Bilim
resimler-haber/vangölü1.jpg
google news

NASA’nın düzenlemiş olduğu fotoğraf yarışmasında Van Gölü Fotoğrafı birinci oldu.

Yapılan açıklamada beş turda 930.000’den fazla oylamanın yapıldığı, 32 rakibin arasından seçilen fotoğraf astronot Kate Rubins tarafından Eylül 2016’da uzaydan çekilen Van Gölü fotoğrafı oldu. Açıklamada bu fotoğrafın dünyanın en büyük alkali göllerinden biri olarak tanımlanan Van Gölü’nün bir bölümünü gösterdiği bilgisi yer alıyor.

Fotoğrafın Detayları

Kate Rubins fotoğrafı Uluslarası Uzay İstasyonunu’nun yörüngesiydeyken Eylül 2016’da çekiyor. Dünyanın en büyük alkali- sodalı gölü olarak tanımladıkları Van gölü için kapalı havza olması sebebiyle gideğeni(çıkışı) olmadığı bu yönüyle su kaybının buharlaşma yoluyla gerçekleştiği ve bu sebeple sularının Ph seviyesinin 10 değerlerinde ve tuzluluk oranın çok yükseklerde olduğu belirtiliyor.

Van gölünün farklı noktalarındaki ve ortalama derinlik seviyelerinden bahsediliyor. Gölün; çok uzun yıllar sonucu iklim değişikliği, volkanik patlamalar ve yeryüzünde gerçekleşen tektonik hareketler sonucu oluştuğu ve derinliğinin bu sebeplerle değişkenlik gösterdiği bilgisi veriliyor.

Açık ve koyu su girdaplarının kimyasal sebepleri açıklandıktan sonra fotoğrafın hangi kamera ve lense çekildiği gibi teknik detayları hakkında bilgiler veriliyor.

Yarışma sürecindeyken Milli Savunma Bakanlığı, Türk Polis Teşkilatı, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Özlem Zengin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik  ve Van Valiliği gibi kurumlar ve siyasi otoriteler de sosyal medya hesaplarından paylaşımlar yaparak, Van Gölü'ne oy verilmesi için vatandaşlara çağrıda bulunmuşlardı.

Fotoğraf