Maske Çeşitleri ve Solunum Maskesi

02 Mart 2022 19:56 Sağlık
resimler-haber/maske_1784_tBD3WnY.webp
google news

Sağlık yetkilileri kendinizi ve başkalarını COVID-19'dan korumak için, üzerinize tam oturan ve sürekli olarak takacağınız en koruyucu maskeyi takmanızı önermeye devam ediyor.

Kendinizi ve başkalarını COVID-19'a yakalanmaktan ve yaymaktan korumak için kullanabileceğiniz farklı türdeki maskeler bulunmaktadır. 

Maskeler değişen derecelerde koruma sağlayabilir. Maskeleme, COVID-19'un yayılmasını önlemek için kritik bir halk sağlığı aracıdır ve herhangi bir maskenin hiç maske olmamasından daha iyi olduğunu hatırlamak önemlidir.

Maske Çeşitleri

Maskeler soluduğunuz, öksürdüğünüz veya hapşırdığınız damlacıkları ve parçacıkları tutacak şekilde yapılmıştır. Yüze yakın dururlarsa, COVID-19'a neden olan virüs de dahil olmak üzere başkaları tarafından yayılan parçacıklardan size bir miktar koruma sağlayabilirler.

Solunum maskeleri,(N95'ler gibi özel filtreli maskeler) havayı filtreleyerek ve COVID-19'a neden olan virüs de dahil olmak üzere partikülleri filtrelemek için yüzünüze sıkıca yerleştirerek sizi korumak için yapılmıştır. Ayrıca başkalarına bulaştırmamak için soluduğunuz, öksürdüğünüz veya hapşırdığınız damlacıklar ve partiküller tutabilirler.

Bir maske seçerken, ne kadar iyi oturduğuna bakın. Boşluklar, solunum damlacıkları olan havanın maskenin kenarlarından içeri ve dışarı sızmasına neden olabilir. Boşluklar, yanlış boyut veya tipte maske seçilmesinden ve maskenin sakalla birlikte kullanılmasından kaynaklanabilir.

 Burnunuza, ağzınıza ve çenenize tam oturduğunu kontrol etmek önemlidir.

  • Ellerinizi maskenin dış kenarlarından geçirerek boşlukları kontrol edin.
  • Gözlerinizin yakınındaki alandan veya maskenin yanlarından hava gelmediğinden emin olun.
  • Maske iyi oturuyorsa, maskenin ön tarafından sıcak havanın geldiğini hissedeceksiniz ve maske malzemesinin her nefeste içeri ve dışarı hareket ettiğini görebileceksiniz.

Farklı Durumlar İçin Maske veya Solunum Maskesi Seçimi

Maskeler ve solunum cihazları (yani, "N95'ler" gibi özel filtreli maskeler) maske tipine ve nasıl kullanıldığına bağlı olarak farklı koruma seviyeleri sağlayabilir. Gevşek dokunmuş kumaş ürünler en az korumayı sağlar, katmanlı ince dokunmuş ürünler daha fazla koruma sağlar, vücuda tam oturan tek kullanımlık cerrahi maskeler ve KN95'ler daha da fazla koruma sağlar ve vücuda tam oturan onaylı solunum maskeleri (N95'ler dahil) en yüksek düzeyde koruma sağlar.

Hangi ürünü seçerseniz seçin, iyi bir uyum sağlamalıdır. Yani, kenarlarda veya burun çevresinde herhangi bir boşluk olmadan yüze tam oturmalı ve düzgün giyildiğinde (burnu ve ağzınızı kapatarak) yeterince rahat olmalıdır.

Kaynak
CDC