Jeff Bezos Uzaya Çıktı, Turizm Amaçlı Uzay Yolcukları Başlıyor

20 Temmuz 2021 17:29 Bilim
resimler-haber/jeff_bezos_uzaya_yolculuk.jpg
google news

Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, uzay araştırmaları şirketi Blue Origin tarafından geliştirilen görseldeki kapsül roket ile Türkiye saatiyle 16:12'de First Human Flight (İlk İnsanlı Uçuş) adlı etkinlikle uzaya fırlatıldı. Bu etkinlik ticari yani turizm amaçlı uzay yolculuklarının başladığına işaret ediyor.

Blue Origin Jeff Bezos tarafından 2000’li yıllarda kurulmuş bir uzay araştırmaları şirketi. Yakın tarihte Bezos, Amazon’daki görevinden uzay görevlerine odaklanmayı tercih ettiğini açıklayarak istifa ettiğini duyurmuştu.

Fırlatılan New Shepard isimli kapsül rokette, Bezos ile birlikte toplamda 3 kişi uzay yolcuğuna çıktı. Bu yolculukta Bezos’la birlikte kardeşi Mark Bezos, 82 yaşındaki Wally Funk ve 18 yaşındaki Oliver Daemen isimli bir öğrenci bulunuyordu. Wally Funk bir pilot ancak diğerleri bu uçuş için uzay eğitimi alan sivillerden oluşuyor.

UZAY ARACI BLUE ORİGİN

82 YAŞINDA UZAY HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Bezos’a eşlik edenler arasında bulunan 82 yaşındaki Wally Funk, 1961 yılında kadınların uzaya gönderilmesine olanak sağlayan “Mercury13” programı kapsamında sınıfının birincisi olmasına rağmen, programın iptal edilmesi sonucu hayalleri gerçekleşemeyen biriydi. 83’te uzaya giden ilk kadın bir başkası oldu. Ancak bugün gerçekleşen etkinlikle yıllar sonra hayalini gerçekleştirdi ve uzaya giden en yaşlı insan oldu. 18 yaşındaki Oliver Daemen’ını da göz önünde bulundurursak uzaya çıkan en yaşlı ve en genç insan beraber yolculuk yapmış oldular.

Bugün aynı zamanda Ay’a ilk insanlı uzay uçuşunu gerçekleştiren Apollo11 uzay aracının Ay’a inişinin 52. Yıl dönümü. Bu anlamda uzay yolculuğu için tesadüfi olmayan, anlamlı bir gün seçilmiş.  

WALLY FUNK VE JEFF BEZOS

Bezos ve Wally Funk

Kaynaklar:
blueorigin.com

Barış Özcan Canlı Yayın
Bezos İnstagram
viki

Görseller: blueorigin.com.