İyi Uygulamaların Ölçeğini Büyütmek Plastiklerin Sürdürülebilirliğini Artırabilir

21 Şubat 2023 20:26 Çevre
resimler-haber/emily-bernal-plastic.webp
google news

Plastiklerin pek çok yararlı uygulaması vardır, ancak bu malzemelerin küresel üretim ve tüketim eğilimleri şu anda sürdürülemez durumdadır. Plastiklerin yaşam döngüsü boyunca döngüsel ve sürdürülebilirlik uygulamaları, sera gazı emisyonlarının, kirliliğin ve atığın azaltılmasına yardımcı olabilir. Bugün yayınlanan bir Avrupa Çevre Ajansı (AÇA) analizine göre, bu tür pek çok iyi uygulama örneği zaten var ve Avrupa'da döngüsel bir plastik ekonomisini mümkün kılmak için ölçeklendirilmesi gerekiyor.

“Avrupa'da dairesel plastiklere giden yollar — ülkelerden, iş çevrelerinden ve vatandaşlardan iyi uygulama örnekleri” başlıklı AÇA brifinginin amacı, plastik üretimini ve tüketimini daha döngüsel ve sürdürülebilir hale getirmek için işletmelere, politika yapıcılara ve vatandaşlara ilham vermektir. Brifing, AÇA'nın Döngüsel Ekonomi ve Kaynak Kullanımına ilişkin Avrupa Konu Merkezi tarafından hazırlanan destekleyici bir teknik rapora dayanmaktadır. 

AÇA brifingine göre, üç ana yol plastik üretimini ve tüketimini daha sürdürülebilir hale getirebilir: plastiklerin daha akıllıca kullanımı, artan döngüsellik ve daha fazla yenilenebilir malzeme.

Plastiklerin daha akıllı bir şekilde kullanılması, gereksiz paketleme ve tek kullanımlık ürünlerin azaltılmasının yanı sıra ürünlerin daha uzun süre dayanmasını ve yeniden kullanımını ve tamir edilmesini kolaylaştıran daha dairesel tasarımı içerir. AÇA brifing notlarına göre, plastiği daha akıllı bir şekilde kullanmaya yönelik diğer örnekler de ekipman kiralama, araba ve alet paylaşımı ve örneğin gıda sektöründe kasaların ve paletlerin yeniden kullanılması şeklinde Avrupa çapında halihazırda mevcuttur.

Artan döngüsellik, ürünlerin daha uzun süre kullanılmasını ve yeniden kullanılmasını ve plastiklerin daha iyi toplanmasını, tasnif edilmesini ve geri dönüştürülmesini gerektirir. İyi uygulama örnekleri arasında, ürün yaşam döngüsünün sonunda kendi ürünlerini geri almayı teklif eden, geri dönüştürülmüş malzemelerin kalitesini iyileştirebilen veya bir tür yeniden kullanıma olanak tanıyan mağazaları içerir. Tüketicilerin rolü, ne satın alacaklarını seçmede ve uygun geri dönüşümü sağlamada da kritik öneme sahiptir. Genel olarak, yakın tarihli bir AÇA analizine göre, karışık plastikler de dahil olmak üzere birçok Avrupa geri dönüştürülmüş ham madde pazarı iyi çalışmıyor.

Yenilenebilir malzemelerin kullanımının arttırılması, örneğin, yalnızca fosil yakıtlara ve bunların ithalatına güvenmek yerine, daha fazla geri dönüştürülebilir, biyo bazlı plastiklerin kullanılmasını içerir. AÇA brifingine göre, yenilenebilir malzemelerin kullanımının artırılması, gıda ve yem üretimi ile rekabet etmeyen ikinci ve üçüncü nesil hammaddelere odaklanmalıdır.

AÇA brifingi, işletmelerin, politika yapıcıların ve vatandaşların hepsinin daha sürdürülebilir ve döngüsel plastik üretimine ve tüketimine katkıda bulunabileceği sonucuna varıyor. Döngüsel iş modellerinin ölçeğini büyütme, politikaları güçlendirme, sürdürülebilir ürünlere olan talebi artırma, gereksiz tüketimi azaltma ve geri dönüşümü iyileştirme konusunda çok büyük bir potansiyel var.

AÇA'nın Döngüsel Ekonomi ve Kaynak Kullanımına ilişkin Avrupa Konu Merkezi tarafından hazırlanan “AB plastik atığının kaderi” adlı tamamlayıcı bir rapor, AB içindeki plastik atık ticaretinin dinamiklerini ve AB'den yapılan ihracatı araştırıyor. Rapor, AB plastik atık ihracatının düşmeye devam ettiğini ve alıcı ülke sayısının az olduğunu gösteriyor. Çevresel endişelerin dile getirilmesi, vaka çalışması Sonuçlar ayrıca AB'den ayrılan plastik atığın kalitesinin AB içinde ticareti yapılandan çok daha düşük olduğunu ve alıcı ülkelerin genellikle uygun atık yönetimi altyapısından yoksun olduğunu gösteriyor.

Kaynak
AÇA

Fotoğraf: ©Unsplash'ta Emily Bernal