İnsan Biyoizleme Araştırması Hakkında

10 Ekim 2023 20:50 Sağlık
resimler-haber/Bisfenol_A_3.webp
google news

Avrupa insan biyoizleme projesi HBM4EU, Ocak 2017'den Haziran 2022'ye kadar yürütüldü. Proje, Avrupa nüfusunda kimyasalların varlığı ve ilgili sağlık üzerindeki etkileri hakkında Avrupa çapında, uyumlu insan biyoizleme verileri üretti.

Bisfenol A ve BPA'nın yerine kullanılan diğer iki bisfenol (bisfenol S ve bisfenol F), Hırvatistan, Çekya, Danimarka, Fransa, Finlandiya, Almanya, İzlanda, Lüksemburg, Polonya ve Portekiz olmak üzere 11 ülkeden 2.756 yetişkinin idrarında ölçüldü. ve kuzey, doğu, güney ve batı Avrupa'yı temsil eden İsviçre. BPA'ya yönelik biyoizlemeye katılan ülkelerde aşılma düzeyi %71 ila %100 arasında değişiyordu. Bu nedenle Avrupa'da nüfusun BPA'ya maruziyeti çok yüksektir ve potansiyel bir sağlık sorunu oluşturmaktadır.

İnsan idrarındaki BPA'yı izlemek için kullanılan analitik yöntemlerin miktar belirleme sınırının, insan biyolojik izleme kılavuz değerinin (HBM-GV) üzerinde olduğuna dikkat edilmelidir. Bu, rapor edilen aşımların minimum sayılar olduğu anlamına gelir; Aslında 11 ülkenin tamamının güvenli seviyelerin üzerinde %100'lük aşılma oranlarına sahip olması ihtimali mevcuttur.

Kaynak

EES