Hayalet Ağlar

24 Nisan 2023 18:21 Çevre
resimler-haber/Hayalet_Ağlar_MOREN_HABER.webp
google news

Ülkemiz sularının hayalet ağlardan temizlenmesi çalışmalarıyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamada; Bugüne kadar ülkemiz sularında 103 milyon metrekare alan taranarak yaklaşık 800 bin metrekare ağın sulardan çıkardığı belirtildi.

Hayalet ağ: su ürünleri avcılığı sırasında zemin yapısı, hava koşulları, av araçları çakışması veya kullanım hataları gibi nedenlerle denizlerde veya iç sularda terkedilmiş ağlar "hayalet ağlar" olarak bilinmektedir. "Hayalet Ağlar" olarak tabir edilen av araçları, ekosistemde ve biyolojik çeşitlilik üzerinde ciddi tahribat meydana getiriyor. Bu ağlar, su canlılarının ölümüne ve üretilecek su ürünlerinin ekonomik değer kazanmadan yok olmasına neden oluyor.

Yapılan açıklamada, Bakanlıkça denizlerin hayalet ağlardan temizlenmesi ve sucul canlılarının korunması amacıyla çeşitli projeler yürütüldüğü. 2014'te hayalet ağların temizlenmesi ve kamuoyunda farkındalık oluşturulması amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından "Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" uygulamaya konuldu. Elde edilen başarıyla projeye iç sular da dâhil edildi.

Balıkçılarla yapılan görüşmelerle kaybolan ağların yerleri belirlenerek, ilgili STK'ler, balıkçılar, bazı belediyeler, üniversiteler ve bazı firmaların da katılımıyla hayalet av araçları çıkarıldı.

Proje kapsamında şimdiye kadar, İstanbul, Kocaeli, Tekirdağ, Yalova, Balıkesir, Çanakkale, Bursa, İzmir, Mersin, Hatay, Adana, Muğla, Sinop, Konya, Isparta, Ankara, Diyarbakır, Muş, Batman, Van ve Bitlis'te hayalet av araçları temizlenerek ekosistemin sürdürülebilirliği ve sucul biyolojik çeşitliliğin korunması için hizmetler yürütüldü.

Kaynak
TOB