Halkın Bisfenol A'ya Maruz Kalması

10 Ekim 2023 20:44 Sağlık
resimler-haber/Bisfenol_A.webp
google news

Avrupa Çevre Ajansı'ndan (EEA) yaptılan açıklamada “Halkın, yaygın olarak kullanılan Bisfenol A'ya maruz kalması kabul edilebilir sağlık güvenliği seviyelerini aştığı” belirtiliyor.

Bir AB insan biyoizleme çalışmasından toplanan verilere dayanan EEA bilgilendirmesi, 11 AB ülkesinden katılan kişilerin %100'e kadarının muhtemelen güvenli sağlık eşiklerinin üzerinde kimyasala maruz kaldığını ortaya çıkardı. Bu durum, daha geniş AB nüfusu için önemli sağlık endişelerine yol açmaktadır. EES bilgilendirmesi, yakın zamanda sonuçlanan AB tarafından finanse edilen insan biyolojik izleme araştırma projesini (HBM4EU) dikkate alarak, insanların Bisfenol A (BPA)'ya maruz kalmasına ilişkin en son bilgileri sunmaktadır. Açıklama aynı zamanda güvenli olmayan düzeylerde Bisfenol A'ya maruz kalan insanlarda kaynaklanan potansiyel sağlık risklerine de dikkat çekiyor.

EES İcra müdürü Leena Ylä-Mononen “AB'nin çığır açan insan biyoizleme araştırma projesi sayesinde, Bisfenol A'nın sağlığımız için önceden düşünüldüğünden çok daha yaygın bir risk oluşturduğunu görebiliyoruz. Bu araştırmanın sonuçlarını ciddiye almalı ve Avrupalıların sağlığı için risk oluşturan kimyasallara maruz kalmayı sınırlamak için AB düzeyinde daha fazla eyleme geçmeliyiz.” dedi.

Kaynak

EES

Resim: Pixabay'den Annette