Dünyadaki 9.000 Ağaç Türü Henüz Keşfedilmemiş

04 Şubat 2022 21:15 Yaşam
resimler-haber/ormanağaçtürleri_IMG-1322.webp
google news

Dünyanın her yerinden 100'den fazla bilim insanı, bugüne kadarki en büyük küresel orman veri tabanını oluşturdu. Proceedings of the National Academy of Sciences'da yayınlanan bir çalışmada, henüz keşfedilmeyen kaç tane ağaç türünün olduğuna dair bilim destekli bir tahminde bulundular.

Yeni araştırmada “Ağaç çeşitliliği, orman ekosisteminin istikrarı ve hizmetleri için esastır. Ekolojideki en temel sorulardan biri, Dünya'da kaç türün yaşadığıdır.” vurgusuyla birlikte, “Tür kavramı tanımıyla bağlantılı büyük lojistik ve finansal zorluklar ve taksonomik zorluklar nedeniyle, ağaçlar gibi önemli ve iyi çalışılmış yaşam formları da dahil olmak üzere küresel tür sayısının hala büyük ölçüde bilinmediği” belirtilmektedir.

Roberto Cazzolla Gatti ve ekibi tarafından yapılan çalışmada, küresel yer kaynaklı verilere dayanarak; küresel, kıtasal ve biyom seviyelerinde toplam ağaç türü zenginliği tahmin edilmiştir. Araştırma sonuçları, dünya çapında 73.000 ağaç türü olduğunu ve bunların arasında 9.000 ağaç türünün henüz keşfedilmemiş olduğunu gösteriyor.

Suyu filtrelemek ve atmosferden karbonu emmek gibi önemli ekolojik işlevleri yerine getiren ormanların bu işlevlerine ek olarak, onları korumanın ekonomik faydaları da vardır.

Science dergisinde yayınlanan bir başka araştırmada, orman biyoçeşitliliğinin, küresel koruma çabalarını uygulama maliyetinden beş kat daha fazla ekonomik değer yarattığı hesaplandı - çünkü ormanlar kereste, yakıt, kağıt ve insanların güvendiği diğer malzemeleri sağlıyor.

Jingjing Liang ve arkadaşları tarafından yapılan bu araştırmaya göre ortalama olarak  biyoçeşitlilikteki %10'luk bir kayıp, üretkenlikte %3'lük bir kayba yol açıyor.

Konuyla ilgili olarak Çoruh Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Orman Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu “Bunun tropiklerde olabileceğini belirterek, ülkemizde bu bağlamda ağaç türlerinden tanımlanmamış türümüz bulunmamaktadır. Ancak bitki, yosun, liken ve mantar türlerimizden hala yeni tür çıkma veya bulma ihtimali mevcuttur.” ifadelerinde bulundu.

Kaynak

Science

P.N. Academy of Sciences