Dünyada Her 10 Kadından 1'i Aşırı Yoksulluk İçinde Yaşıyor

08 Mart 2024 22:42 Yaşam
resimler-haber/dünya_kadınlar_günü.webp
google news

Dünya Kadınlar Günü'nde BM Kadınları, dünyaya ekonomik büyümeyi hızlandırmanın ve daha müreffeh, eşitlikçi toplumlar inşa etmenin en iyi yolu olarak “Kadınlara Yatırım Yapın, İlerlemeyi Hızlandırın” çağrısında bulunuyor.

Savaş ve kriz, toplumsal cinsiyet eşitliğine onlarca yıldır yapılan yatırımların kazanımlarını aşındırırken bu özellikle acildir. Orta Doğu'dan Haiti'ye, Sudan'a, Myanmar'a, Ukrayna'ya, Afganistan'a ve diğer yerlere kadar, kendi sebepleri olmayan çatışmaların en büyük bedelini kadınlar ödüyor. Barışa duyulan ihtiyaç hiç bu kadar acil olmamıştı.

İklim değişikliği kalıcı yoksulluk uçurumlarını hızlandırıyor. Kıt kaynaklara yönelik rekabet yoğunlaştıkça, geçim kaynakları tehdit edildikçe, toplumlar daha da kutuplaşırken ve kadınlar giderek daha ağır bir yük taşıyor:

Dünyadaki her 10 kadından 1'i aşırı yoksulluk içinde yaşıyor.

Çatışmalardan etkilenen bölgelerde yaşayan kadın ve kız çocuklarının sayısı 2017'den bu yana iki katına çıktı; şu anda 614 milyondan fazla kadın ve kız çocuğu çatışmalardan etkilenen bölgelerde yaşıyor. Çatışma bölgelerinde kadınların aşırı yoksulluk içinde yaşama olasılığı 7,7 kat daha fazla.

İklim değişikliğinin 2030 yılına kadar 236 milyon daha fazla kadın ve kız çocuğunu aç bırakması bekleniyor; bu rakam erkeklerin iki katı (131 milyon).

En iyi çalışma çağında kadınların yalnızca yüzde 61'i, erkeklerin ise yüzde 90'ı işgücünde yer alıyor.

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin getirisini kaçırmaya devam edemeyiz. Hükümetlerin eğitime ve aile planlamasına, adil ve eşit ücretlere ve sosyal yardımların genişletilmesine öncelik vermesi durumunda 100 milyondan fazla kadın ve kız çocuğu yoksulluktan kurtarılabilir.

Günlük bakım ve yaşlı bakımı gibi bakım hizmetlerine yapılacak yatırımlar sayesinde 2035 yılına kadar neredeyse 300 milyon iş yaratılabilir. Ve cinsiyetler arası istihdam açığının kapatılması, kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasılayı tüm bölgelerde yüzde 20 oranında artırabilir.

Şu anki gerçeklik bundan çok uzaktır. Cinsiyet eşitliğine yönelik programlar resmi kalkınma yardımlarının yalnızca yüzde 4'ünü temsil ediyor. Gelişmekte olan ülkelerde toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesi için yılda ilave 360 ​​milyar ABD dolarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu, örneğin 2022'de küresel olarak askeri harcamalara harcanan 2,2 trilyon ABD dolarının beşte birinden az.

Yatırım gerektiren alanlar açık ve anlaşılır. Her şeyden önce barışa yatırım yapılması gerekiyor. Bunun ötesinde ihtiyaç duyulan yatırımlar şunları içermektedir: kadın ve kız çocuklarının haklarını geliştiren yasa ve politikalar; cinsiyet eşitliğine engel teşkil eden sosyal normların dönüştürülmesi; kadınların araziye, mülke, sağlık hizmetlerine, eğitime ve insana yakışır işe erişiminin garanti altına alınması ve her düzeyde kadın grubu ağlarının finansmanı. BM Kadınları aynı zamanda 11 Mart 2024'ten itibaren New York'ta başlayacak Kadının Statüsü Komisyonu'ndaki Üye Devletlere toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki taahhütlerini kaynaklarla destekleme çağrısında bulunuyor. Dünya liderleri, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadınların güçlendirilmesi ve kadın örgütlerinin finansmanına yönelik hayati ihtiyacı yansıtan somut ve ilerici, mutabakata varılmış sonuçlar geliştirme fırsatına sahip. Eşitlik adına, gezegenimiz adına, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri adına buna sahip çıkmalılar.

Kaynak

UN WOMEN