Deniz Ekosistemlerinin Önemli Bir Bileşeni İklimimizle Birlikte Değişiyor

10 Mart 2023 22:14 Çevre
resimler-haber/Dr._Bernard.webp
google news

Çoğu deniz ekosisteminin önemli bir bileşeni olan zooplankton, iklim değişikliğine hızla yanıt veriyor. Yeni bir makale, çeşitli türlerin nasıl etkilendiğini gösteriyor ve değişen çevremizde ekosistemlerin nasıl çalışmaya devam edeceğini anlamak için koordineli, sürekli okyanus gözlemlerinin gerekli olacağını vurguluyor.

Değişen iklime tepkiler

Küresel Okyanus Gözlem Sistemi'nin (GOOS) Biyoloji ve Ekosistemler Uzman Paneli'nin faaliyetlerinin bir parçası olarak hazırlanan ve Dr. Bernard'ın ortak yazarlığını yaptığı yakın zamanda yayınlanan bir Doğa İletişimi makalesi, zooplanktonun iklim değişikliğinden nasıl etkilendiğini gösteren çeşitli çalışmaların kapsamlı bir incelemesini sunuyor.

Isınan bir okyanus, bazı zooplankton türlerini diğerlerine göre tercih ediyor, ancak çoğu, bu değişen koşullara bir dizi evrensel tepki veriyor: zooplankton bolluğundaki zirveler zamanlamada değişiyor, hayvanların kendileri küçülüyor ve coğrafi dağılımları kutuplara doğru veya okyanusun daha derin katmanlarına hareket ediyor.

Makalenin ortak yazarı Dr. Nic Bax "Sadece 50 yıl önce bir İngiliz balıkçılık bilimcisi olan David Cushing, yemeyi sevdiğimiz balıkların yetişkin popülasyonlarının büyümesi için zooplankton ile onlarla beslenen larval balıklar arasındaki uyum ve uyumsuzluğun önemini öne sürdü. Şimdi asıl zorluk, zooplanktonların zamanlarını ve en yüksek bolluk yerlerini onlara bağlı balık, kuş ve memeli popülasyonları ile uyumsuz bir şekilde değiştirdiğinde ne olduğunu izlemek ve anlamaktır” diyor

"Bu bir felaket anlamına gelmeyebilir, ancak deniz ekosistemlerini daha etkili bir şekilde yönetmemize yardımcı olması için sürekli okyanus bilgilerine ihtiyacımız var. Zooplanktonla beslenen bir tür bu değişiklikler nedeniyle baskı altındaysa, bu konuda zamanında bilgi sahibi olmak harekete geçmemizi sağlayacaktır” diye ekliyor.

Zooplankton - Temel Okyanus Değişkenlerinden biri

Zooplankton, Temel Okyanus Değişkenidir (EOV)-okyanusun durumunun ve sağlığının ve bunun deniz ekosisteminin diğer unsurlarıyla bağlantısının verimli bir şekilde izlenmesine olanak tanıyan kritik bir okyanus ölçüsüdür. Zooplanktonun sayısız deniz besin ağları ve biyojeokimyasal döngülerdeki kilit rolü, bolluğunun ve çeşitliliğinin sürekli olarak gözlemlenmesini okyanus gözlem topluluğu için önceliklerden biri haline getirir. 

Bunu ve fitoplankton, mangrovlar, deniz kaplumbağaları veya deniz memelileri gibi diğer biyolojik ve ekolojik EOV'leri gözlemlemeye yönelik küresel çabalar, Dr. Bernard, Dr. Bax ve birkaç ortak yazarın yer aldığı GOOS Biyoloji ve Ekosistemler Paneli tarafından koordine edilmektedir.

Yine de makale, zooplankton bolluğu ve çeşitliliğindeki uzun vadeli ve küresel değişiklikleri gözlemleme yeteneğimizde önemli boşluklar olduğundan bahsediyor. "Genel olarak deniz ekosisteminin kapsamlı ve sürekli izlenmesi, özellikle yüzeyin altında, nadirdir. Zooplanktonun ve diğer deniz yaşamının yerinde izlenmesi, genellikle araştırma kuruluşları ve hayırsever kuruluşlar için bir öncelik değildir," diyor Dr. Bax. "Deniz sisteminin nasıl çalıştığını ve insanlığın eylemleri sonucunda nasıl değiştiğini ancak sürekli izleme yoluyla ölçebiliriz" diye ekliyor.

Diğer bir sorun, mevcut verilerin zayıf erişilebilirliği ve birlikte çalışabilirliğidir. Makalenin bulguları, dünya çapında uzun vadeli izleme programlarından toplanan zooplankton verilerinin %81'inin ya yalnızca kısmen mevcut olduğunu ya da hiç kamuya açık olmadığını göstermektedir.

“İklim ısınması, asitlenme ve kirlilik gibi birçok deniz baskısının küresel boyutu, bilimsel bir topluluk olarak küresel olarak da işbirliği yapmamız gerektiği anlamına geliyor. GOOS, FAIR (bulunabilir, erişilebilir, birlikte çalışabilir ve yeniden kullanılabilir) veri ilkelerini benimsemiştir ve mevcut verilerin daha açık hale getirilmesini teşvik eder, böylece bu maliyetli kaynak kullanılabilir ve yeniden kullanılabilir. GOOS Biyoloji ve Ekosistemler panelinin eş başkanı Dr. Gabrielle Canonico, bu, bilim camiasının küresel sorunları ele almak için bir araya gelmesinde kritik bir ilk adımdır” diyor.

Birçok araştırma grubu zooplankton örneklemesi yaparken farklı teknikler kullandığından, veriler halka açık olduğunda bile, diğer veri kümeleriyle karşılaştırmak genellikle zordur. Bu, GOOS Biyoloji ve Ekosistemler Paneli'nin de üzerinde çalıştığı bir görev olan zooplankton gözlemi için standartlaştırılmış en iyi uygulamaları geliştirmenin ve teşvik etmenin önemine dikkat çekiyor.

"GOOS çerçevesi altında sürekli ve kapsamlı bir okyanus gözlem sistemi oluşturmak için mevcut birçok gözlem ağının artan koordinasyonu ve hedeflenen genişletilmesi gerekli olacaktır. Bu, yalnızca okyanusumuzun mevcut durumunu anlamamıza değil, aynı zamanda gelecekteki durumları hakkında etkili ve doğru tahminler yapmamıza da izin veriyor. Bu, toplumlarımızın değişen bir ortama uyum sağlamasına ve sürdürülebilirliği sağlamasına yardımcı olacak," diyor GOOS Biyoloji ve Ekosistemler Paneli eş başkanı Dr. Karen Evans.

GOOS Hakkında:

Küresel Okyanus Gözlem Sistemi (GOOS), okyanus gözlemi uzmanlığının küresel evidir. Uluslararası, bölgesel ve ulusal okyanus gözlem programları, hükümetler, BM kuruluşları, araştırma kuruluşları ve bireysel bilim adamlarından oluşan bir topluluğa liderlik ediyor ve destekliyoruz. GOOS Ofisi tarafından desteklenen uzman paneller, ağlar, ittifaklar ve projelerden oluşan Çekirdek Ekibimiz, dünya çapında okyanus gözlemi ve tahmini ile iletişim halindedir. UNESCO'nun Hükümetler Arası Oşinografi Komisyonu (IOC) tarafından yönetilen, BM ve bilim ortak sponsorları olan bir programız: Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), BM Çevre Programı (UNEP) ve Uluslararası Bilim Konseyi (ISC).

IOC/UNESCO Hakkında:

UNESCO Hükümetlerarası Oşinografi Komisyonu (IOC/UNESCO), okyanus, kıyılar ve deniz kaynaklarının yönetimini iyileştirmek için deniz bilimlerinde uluslararası işbirliğini teşvik etmektedir. IOC, kapasite geliştirme, okyanus gözlemleri ve hizmetleri, okyanus bilimi ve tsunami uyarısı programlarını koordine ederek 150 Üye Devletinin birlikte çalışmasını sağlar. IOC'nin çalışmaları, UNESCO'nun, ekonomik ve sosyal ilerlemenin anahtarı, barışın ve sürdürülebilir kalkınmanın temeli olan bilgi ve kapasite geliştirmeye yönelik bilimin ve uygulamalarının ilerlemesini teşvik etme misyonuna katkıda bulunur.

Kaynak

Makale

Fotoğraf: Dr. Kim Bernard