Covid-19 Salgınında Sona Gelindiğini Varsaymak Tehlikeli

14 Şubat 2022 19:24 Sağlık
resimler-haber/dsovaccine.webp
google news

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri pandeminin akut fazının bu yıl sona ermesi ihtimali olsa da Covid-19’un yakın gelecekte de bizimle olacağını bütün Dünya’nın kabul etmesi gerektiğini söylediler.

Cenevre’de İcra Kurulunun 150’inci oturumunda konuşan Genel Müdür Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, geçen hafta DSÖ'ye ortalama her üç saniyede bir 100 vaka rapor edildiğini ve her 12 saniyede bir kişinin de Covid-19'dan yaşamını yitirdiğini söyledi.

Dr. Tedros Omicron varyantının son varyant olduğunu söylemenin ve salgında sona gelindiğini varsaymanın tehlikeli olduğu uyarısında bulundu.

Genel Müdür “Aksine, küresel olarak koşullar daha fazla varyantın ortaya çıkması için ideal durumda” diye konuştu.

DSÖ üyesi ülkelere seslenen Dr. Tedros sağlık sistemleri, ekonomi ve sosyal yaşamı böylesine etkileyebilecek sağlık tehditlerini durdurmaya öncelik verilmesi gerektiğini söyledi.

Dr. Tedros pandemide 2 yıl dolarken 5.5 milyondan fazla kişinin öldüğünü ve 350 milyon vaka rapor edildiğini ancak bu rakamların da gerçek rakamların altında olduğunu belirtti.

DSÖ Genel Müdürü “Covid-19 ile yaşamayı öğrenmek virüsün at koşturmasına izin vereceğiz anlamına gelemez. Önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktan her hafta 50 bin kişinin ölmesini kabul edeceğiz anlamına gelemez. Her gün tükenmiş sağlık çalışanlarının ön saflara gittiği sağlık sistemlerimiz üzerindeki kabul edilemez yükü kabul ederiz anlamına gelemez” diye vurguladı.

Dr. Tedros pandeminin akut fazını sona erdirebilmek için ülkelerin nüfuslarının yüzde 70’ini aşılamaları çağrısını da yineledi.

Avrupa Bölge Müdürü Hans Kluge de Covid-19 krizinin sona ermekten çok uzak olduğunu ancak 2022 yılının sonunda en azından “acil” durumun sona ereceğinden umutlu olduğunu ifade etti.

Dr. Kluge "Omicron, Delta'dan çok daha az ağır hastalığa neden oluyor gibi görünse de, çok sayıda enfeksiyon nedeniyle hastaneye yatışlarda hala hızlı bir artış görüyoruz" diye konuştu.

Dr. Kluge Omicron varyantı sonucu hastaneye yatanların yoğun bakım ihtiyacının daha az olduğunu ve beklendiği gibi yoğun bakıma yatanların çoğunluğunun aşısız olduğunu kaydetti. 

Çoğunluğu Afrika ve Doğu Akdeniz’de olan 30 ülke nüfuslarının daha yüzde 10’unu bile aşılamış değil. Afrika nüfusunun yüzde 85’i ise hala 1 doz bile aşı olmamış durumda.

Cenevre’de DSÖ Genel Merkezindeki toplantıda Covid-19 aşıları ve tedavisi ile ilgili çıkarılan kasıtlı yanlış bilgiler de gündeme geldi.

Dr. Maria van Kerkhove “Dezenformasyon-yanlış bilgi öldürür ve virüsten de hızlı yayılıyor. İnsanların birbirine doğru bilgiyi iletmesi gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak

BM-Türkiye

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)

Photo: © WHO/Blink Media/Hannah Reyes