Come and See

09 Ocak 2024 20:44 Bilim
resimler-haber/ESA.webp
google news

Avrupa Uzay Ajansı (ESA)’nda yapılan açıklamada; 2024 yılında 12 ayda ESA neler yapılacağı bildirildi. Açıklamya göre Ariane 5'in 2023'te kullanımdan kaldırılmasının ardından, Avrupa'nın yeni ve çok yönlü ağır hizmet fırlatıcısı Ariane 6, Ariane'in mükemmellik ve güvenilirlik mirasını sürdürecek. Yıllar süren geliştirme ve inşaatın ardından Ariane 6, Avrupa'nın Kourou'daki Uzay Üssü'nden ilk uçuşuna hazır olacak. 

2024'te Vega-C'nin uçuşa dönüşünü göreceğiz. Vega-C, Avrupa'ya kendi uygun fiyatlı hafif fırlatıcısını sağlamaya devam edecek. Her iki proje birlikte Avrupa'nın uzaya bağımsız erişimini garanti ediyor.

Ayrıca Artemis ay programı konusunda NASA ile uluslararası işbirliğimizi de sürdürüyoruz. Bu Baharda, üçüncü Artemis görevi için bir başka Avrupa Hizmet Modülü olan ESM-3, Orion kapsülüyle çiftleştirilmesi için Amerika Birleşik Devletleri'ne gönderilecek.

2024 yılında ilk hassas formasyon uçuş görevi olan Proba-3 fırlatılacak. Coronagraph ve Occulter uzay aracı birlikte uçarak 144 m'lik bir koronagraf oluşturacak ve Güneş'in koronasını güneş çemberine her zamankinden daha yakın bir şekilde inceleyecek.

Bu yılın başında son uzay teleskopumuz Öklid'in toplayacağı ilk bilimsel veriler ortaya çıkacak. Öklid, karanlık madde ve karanlık enerjinin bileşimini ve evrimini keşfetmek için tasarlandı.

2024'ün sonlarında başlayacak bir diğer heyecan verici görev ise Hera misyonu. Bu görev, NASA'nın Dart misyonunun yarattığı etkinin sonrasını gözlemlemek için Dimorphos ve Didymos ikili asteroit sistemine uçacak.

Dünya gözleminde fırlatılmaya hazır birkaç uydu var: ESA/JAXA misyonu EarthCARE misyonu, Arctic Weather Satellite misyonu ve Avrupa Birliği'nin Copernicus Sentinel-1C ve Sentinel-2C uyduları.

2024, Galileo için yeni gelişmeleri de beraberinde getirecek: Nisan ayında iki birinci nesil uydu daha fırlatılacak, ardından yıl içinde iki uydu daha fırlatılacak. Bunlar takımyıldızı genişletecek ve Galileo'nun optimum performansını garanti etmeye yardımcı olacak. Bu arada ikinci nesil Galileo uydularının ilk donanım teslimatları da gerçekleşecek.

2022 astronot sınıfından beş kariyer astronot, bu yıl temel eğitimlerini tamamlayacak ve ardından görev görevlerine hazır olacak.

İsveçli proje astronotu Marcus Wandt için böyle bir bekleyiş yok. Ocak ayında, Axiom-3 ticari görevinde bir görev uzmanı olarak Uzay İstasyonuna fırlatılacak - altı uçuştan sonra Dünya'ya dönmesi planlanan Danimarkalı meslektaşı ESA astronotu Andreas Mogensen'i uzayda yakalamanın tam zamanı. - Şubat ayında Uzay İstasyonunda bir ay kalacaksınız.

Kaynak

ESA