Biyolojik Çeşitliliği Artırmak İçin Döngüsel Ekonomi Nasıl Kullanılır?

14 Haziran 2023 21:28 Çevre
resimler-haber/biyolojik_çeşitlilik.webp
google news

Döngüsel bir ekonomiye yönelik eylemler, 2050 yılına kadar Avrupa'da doğayı korumak, kirliliği azaltmak ve iklim nötrlüğünü sağlamak için son derece önemlidir. Avrupa Çevre Ajansı (EEA) tarafından bugün yayınlanan bir brifing, israfı önlemeye yönelik devam eden çabalara ek olarak, Hammaddelerin tedarikinde belirli döngüsel ekonomi uygulamaları, biyoçeşitliliği korumak ve geliştirmek için de önemli bir potansiyele sahiptir.

“Güçlü bir döngüsel ekonominin biyoçeşitliliğe faydaları” başlıklı EEA brifingi, döngüsel ekonominin biyoçeşitlilik üzerindeki   üretim ve tüketimin etkilerini nasıl azaltabileceğini ve bazı durumlarda tersine çevirebileceğini araştırıyor.

Son zamanlarda yapılan bazı değerlendirmeler, sürdürülemez üretim ve tüketim kalıpları nedeniyle Avrupa'da ve küresel olarak biyoçeşitlilik kaybı ve ekosistemlerin azalması konusunda alarma geçti. Yeni EEA brifingi , döngüsel ekonomi uygulamalarının birincil kaynak kullanımını azaltarak, kirliliği önleyerek ve özellikle biyolojik çeşitlilik dostu uygulamalar yoluyla malzeme tedarik ederek biyolojik çeşitliliğin korunmasına yardımcı olabileceğine işaret ediyor .

Güçlü bir döngüsel ekonominin biyolojik çeşitliliğe faydaları

EEA brifingine göre, örneğin gıda, inşaat malzemeleri ve tekstil gibi biyolojik çeşitlilik dostu kaynak kullanımı, döngüsel ekonominin biyolojik çeşitlilik kaybını azaltma ve hatta tersine çevirme potansiyelini artırabileceğinden daha fazla odaklanmayı hak ediyor. Bu tür uygulamalar, deniz yosununun hayvan yemi veya mahsul gübresi olarak kullanılmasını, yeşil çatılardan suyun devridaim edilmesini ve tekstil ürünleri için tarımsal ormancılık üretim yöntemlerinin kullanılmasını içerir. EEA brifinginde, bu tür biyolojik çeşitlilik dostu kaynak kullanımının döngüsel ekonomi eylemlerinde geleneksel 'azalt, yeniden kullan ve geri dönüştür' hiyerarşisine eklenmesi gerektiği belirtiliyor.

Politika yapıcılar, işletmeler ve vatandaşlar döngüsel ekonomi eylemlerini doğa için daha faydalı hale getirmede rol oynayabilir. Politika yapıcılar, mal ve hizmetlerin tüm yaşam döngüsü boyunca döngüsel ekonomi eylemleri ile biyolojik çeşitlilik yönleri arasında güçlü bir entegrasyon sağlayan politikalar tasarlamalıdır. İşletmelerin, ürün ömürlerine, kirliliğe ve malzeme tedarikine dikkat ederek yenilikler geliştirmesi ve üst düzeye çıkarması gerekir. Tüketiciler, genel tüketimi azaltarak ve daha fazla biyoçeşitlilik dostu seçimler talep ederek bu eylemleri destekleyebilir. EEA brifing notlarına göre, beslenme değişiklikleri tek başına arazinin serbest kalmasına, su kullanımının azaltılmasına ve sera gazı emisyonlarının kesilmesine yardımcı olabilir.

Kaynak
EEA