Bisfenol A'nın Sağlığımıza Etkisi

13 Ekim 2023 19:08 Sağlık
resimler-haber/Bisfenol_A_1.webp
google news

AB, Bisfenol A'nın birçok tüketici ürününde yüksek hacimli kullanımı ve bunun insan sağlığı üzerindeki etkisi konusunda giderek daha fazla endişe duymaktadır. Yiyecek ve içecek ambalajlarında yaygın olarak kullanılan bir dizi plastikte BPA bulunması nedeniyle insanlar BPA'ya çoğunlukla diyet yoluyla maruz kalıyor. Nisan ayında Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı (EFSA), BPA'ya maruz kalmanın halk sağlığına yönelik risklerini yeniden değerlendiren en son bilimsel görüşünü yayınladı. Ayrıca, tüm yaş grupları için en önemli maruz kalma kaynağı olduğu tespit edilen, özellikle konserve gıda ürünlerinden olmak üzere, beslenme yoluyla BPA'ya maruz kalmanın mevcut bir sağlık sorunu olduğu sonucuna varılmıştır.

EFSA, BPA'nın çok düşük dozlarda insan bağışıklık sistemine zarar verebileceği sonucuna varıyor. Bu, endokrin bozulması, doğurganlığın azalması ve alerjik cilt reaksiyonları gibi insan sağlığı üzerinde daha önce keşfedilen bir dizi zararlı etkiye ek olarak ortaya çıkıyor.

En son HBM4EU insan biyoizleme verileri, EFSA'nın Avrupalılar için BPA'ya maruz kalmanın sağlık açısından bir endişe oluşturduğu yönündeki sonucunu desteklemektedir. İnsan biyoizlemesi, birden fazla maruz kalma kaynağından kaynaklanan toplam dahili maruziyetin gerçek ölçümlerini sağlar. İnsan idrarındaki Bisfenol A düzeylerine ilişkin biyolojik izleme verileri, 2015'ten bu yana uygulanan farklı düzenleyici önlemlere rağmen maruziyetin hâlâ çok yüksek olduğunu gösteriyor.

Kaynak

EES

Resim: Pixabay- Annette