Artvin Çoruh Üniversitesi'nden Veysel Eroğlu İle Çevre Konulu Toplantı

28 Nisan 2021 21:19 Bilim
resimler-haber/Adsız_tasarım.jpg
google news

Ateş Medeniyetine Karşı Su Medeniyeti: Su, Kent ve Çevre Konulu Toplantı

Artvin Çoruh Üniversitesi Çoruh Medeniyet Akademisi tarafından 27 Nisan 2021 günü Ateş Medeniyetine Karşı Su Medeniyeti: Su, Kent ve Çevre konulu webinar toplantısı gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü AÇÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu’nun yaptığı toplantıya Orman ve Su İşleri Bakanı (2011-2018) ve Afyonkarahisar Millet Vekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve AÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin konuşmacı olarak katıldı.

   

Toplantıda Artvin’de yapılmakta olan dünyanın üçüncü en büyük barajı olacak olan Yusufeli Barajı ile Türkiye’nin en yüksek barajı olan Deriner Barajı; bölgedeki mevcut arıcılık faaliyetlerinin nasıl geliştirileceği, tabiat parkları, tıbbi ve aromatik bitkiler, ekoturizm’in önemi ve erozyon konularında çok kıymetli fikirler ve projeler dile getirildi. Ayrıca, toplantıda Artvin’in kalkınması ve gelişmesi için neler yapılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

Yusufeli Barajından bahseden Veysel Eroğlu;
“Çok eskiden yabancı mühendisler istiyorlardı ve yerli mühendislere güvenmiyorlardı. Artık böyle bir şey söz konusu olamaz. Yusufeli Barajı Türk mühendisler ve müteahhitler tarafından öz kaynaklarla yapılıyor. Gövdesi inşallah bu sene bitecek. Yusufeli yerleşim yeri olduğu için taşınması gerekiyordu. Biz de Yusufeli halkına zamanında nereye taşınmak istediklerini sorduk ve seçeneklerimizi sunduk. Gerçekten oradaki insanlar çok güzel, kibar insanlar. Yer konusunda anlaştık. Firma oraya gecekondu vari yapılar koymuş. Özellikle Cumhurbaşkanımız bunu kabul etmedi. Yöre mimarisine uygun yapılar istediğini belirtti.” İfadelerinde bulundu.

Katılımcılardan gelen sorular üzerine iklim değişikliğinin öneminden bahseden Eroğlu;
Küresel iklim değişikliğiyle ilgili bir komisyon kuruldu mecliste. İklim değişikliğinden en çok tarım sektörü ve su kaynakları etkilenecek. Vatandaşın ve kurumların çok dikkatli olması lazım. Bazı alanlar mutlak tarım alanı olarak ifade edildi. Bu münbit (bereketli) topraklarımıza çok dikkat etmeliyiz. Torunlarımız bize ileride ne diyecek? 20-30 yıl içerisinde enerji problemleri bir şekilde aşılacak ve gıda güvenliği ve arzı en önemli meselemiz olacak. Münbit topraklarımıza sahip çıkmamız gerekiyor.” sözleriyle tarım ve su kaynaklarına erişimin önümüzdeki yıllarda iklim değişikliği sebebiyle daha da önem kazanacağını belirtti. Erozyon konusuna da kısaca değinen Eroğlu, erozyon sebebiyle her sene neredeyse Kıbrıs adası kadar toprak kaybettiğimizi belirterek bu hususta Türkiye’nin BM tarafından takdir toplayan çalışmaları olduğunu ve bu meselenin Türkiye için üzerinde durulması gereken büyük bir meselelerden biri olduğunu belirtti.

Kendini Artvinlilerin fahri hemşerisi olarak gördüğü söyleyen Prof. Dr. Veysel Eroğlu  AÇÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu ve AÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin'e Artvinlilerle buluşma vesilesi oldukları için teşekkürlerlerini sundu. 

 

 

Prof.Dr. Aydın Tüfekçioğlu (T)

Prof.Dr. Veysel Eroğlu (T)

Prof. Dr. Sıtkı Bilgin (T)

Artvin Çoruh Üniversitesi