ALPS İle Arıtılan Fukushima Daiichi Nükler Santralinin Suyunun Deşarjı

11 Ağustos 2023 07:21 Çevre
resimler-haber/Grossi_Meets_Pacific_Leaders_on_Fukushima_Water_Release.webp
google news

Uluslararası Atom Enerji Kurumu (IAEA) Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi Pasifik'i ziyaret etti ve yerel kaygıları ele alarak ve Japonya'nın planları hakkındaki IAEA raporunun arkasındaki bilimi açıklayarak Fukushima Daiichi arıtılmış su salınımı konusunda hükümetler ve topluluklarla görüştü.

Nisan 2021'de Japonya, Gelişmiş Sıvı İşleme Sistemi (ALPS) ile arıtılmış suyu ulusal düzenleyici onaylara tabi olarak tesisi çevreleyen denize boşaltacak olan Fukushima Daiichi Nükleer Santrali'nde Depolanan ALPS ile Arıtılmış Suyun İşlenmesine İlişkin Temel Politikasını duyurdu. Kısa bir süre sonra Japon makamları, güvenli ve şeffaf bir şekilde uygulanmalarını sağlamak için, arıtılmış suyun ALPS yoluyla tahliyesine ilişkin plan ve faaliyetlerin izlenmesi ve gözden geçirilmesi için IAEA'dan teknik yardım talep etti. IAEA, bu incelemeyi güvenlik standartlarına uygun olarak gerçekleştirecektir. IAEA'nın tüm dünyada yüksek derecede uyumlaştırılmış bir güvenlik derecesi oluşturan ve bu anlamda insanların ve çevrenin korunması için bir dünya referansı.

IAEA Genel Direktörü, Japonya'ya ve uluslararası topluluğa nesnel ve bilime dayalı bir güvenlik incelemesi sağlamak için bir görev gücü oluşturdu.

Ajansın bu talebe yanıt olarak yürüteceği faaliyetler, önümüzdeki birkaç on yıl boyunca ALPS yoluyla arıtılmış su boşaltma işleminin IAEA güvenlik standartlarına uygun olup olmadığını değerlendirmek için teknik inceleme ve sürekli izlemeden oluşacaktır. İnceleme, Japonya tarafından sunulan materyallerin yanı sıra sahadaki teknik misyonlara dayanacak ve IAEA, aşağıdakiler de dahil olmak üzere Japonya'nın planında yer alan temel güvenlik unsurlarını gözden geçirecek:

ALPS ile arıtılan ve deşarj edilecek suyun radyolojik karakterizasyonu;

ALPS ile arıtılmış su tahliye sürecinin güvenlikle ilgili yönleri, kullanılacak ekipman ve uygulanacak ve dikkate alınacak kriterler dahil; insanların ve çevrenin korunması garantisi ile ilgili olarak radyolojik çevresel etkinin değerlendirilmesi; deşarj ile ilgili çevrenin izlenmesi ve yetkilendirme, teftiş ve tahliye planının sürekli değerlendirilmesini içeren düzenleyici kontrol.

Buna ek olarak, IAEA, Japonya Hükümeti tarafından yayınlanan verileri doğrulamak için bağımsız kaynak ve çevresel izleme faaliyetleri de yürütecektir. Bu çalışma IAEA ve bağımsız laboratuvarlarla işbirliği içinde yapılacaktır.

Kaynak

IAEA