3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası: Tedavisi Olmayan Hastalıklarda Tek Kurtuluş

06 Kasım 2021 15:18 Gündem
resimler-haber/organ_bağışı_haftası_organ_nakli.jpg
google news

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 3- 9 Kasım tarihlerinde gerçekleşen "Organ Bağışı" haftasında olduğumuzu bildiren bir paylaşımda bulundu. Açıklamasında:
"ORGAN VE DOKU BAĞIŞI FARKINDALIK HAFTASINDAYIZ. Organ nakli için bekleyen 26.894 hastamız var. Organ Nakli Merkezlerimiz oldukça başarılı. Fakat bazı hastalar yıllarca bekliyor. Sonuç, organ bağışının yaygınlaşmasına, başka hayatlara umut olanların artmasına bağlı. Bize katılın." ifadeleri yer aldı.

Organlarımı Nasıl Bağışlarım

Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri "Organ ve Doku Bağışı Haftası" olarak kutlanmaktadır. Tedavisinin yalnızca organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklarda başvurulan bu tedavi yönteminde en büyük ihtiyaç organ bağışçılarınadır.

"Organ nakli", vücutta görevini yapamayan bir organın yerine yaşayan bir bağışçıdan veya ölüden alınan sağlıklı ve aynı görevi üslenecek uygun bir organın nakledilmesi işlemidir. Böbrek, karaciğer ve kalp nakli en yaygın nakillerden biridir.

Kişinin hayatta iken özgür iradesi ile doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesi gerekir. Türk Ceza Kanunu’na göre kişiler doku ve organlarını satamaz ve kendi sağlığını tehlikeye düşürecek bir şekilde organ veya doku bağışında bulunamaz.

organ nakli caiz midir

Organ Bağışı Caiz Midir Diyanet

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu resmi internet sitesinde yapılan açıklamaya göre organ bağışı caizdir. Dinimiz zaruret hallerinde tedavi amaçlı kişinin rızasıyla gerçekleştirilmesi halinde organ ve doku naklini caiz bulmaktadır.“Her kim bir hayatı kurtarırsa bütün insanları kurtarmış gibi olur.” (Maide, 5/32) ayeti de buna ışık tutmaktadır. 

organ bağış kartı nasıl alınır

Organ Bağışı Kartı Başvuru

Ülkemizde organ bağışları Sağlık Bakanlığı kontrolünde yapılmaktadır. Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sistemi vasıtasıyla organ dağıtımı gerçekleştirilmektedir. Organ bağışı yapmak isteyen kişiler, sağlık hizmet birimlerine başvuru yoluyla, iki tanık huzurunda bir belge imzalayarak organ bağışı kartına sahip olurlar. Organ bağışı kartını alan kişinin, bağış kartını her zaman üzerinde taşıması gerekmektedir.

Organ bağışı yapmak isteyen vatandaşlar, il sağlık müdürlükleri, hastaneler, organ nakli yapan merkezler, aile hekimliklerine başvurabilir, detaylı bilgi alabilirler.

Organ Nakli Caiz Midir Diyanet Tam Açıklama Haberi