2022 İhsan Doğramacı Aile Sağlığı Vakfı Ödülü Profesör Mehmet Haberal’a Verildi

30 Mayıs 2022 22:57 Sağlık
resimler-haber/prof-mehmet-haberal.webp
google news

Cenevre'deki Yetmiş Beşinci Dünya Sağlık Asamblesi'nde düzenlenen bir törenle, dünyanın dört bir yanından bir grup kişiye halk sağlığına olağanüstü katkılarından dolayı ödüller verildi.

Ödül töreninin açılışını yapan Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus şunları söyledi: “2022 halk sağlığı ödülleri ve ödülleri, dünya çapında çok sayıda sağlık sorununu başarıyla ele alan kişi ve kurumları kutluyor. Bu gerçek sağlık şampiyonlarını tanımak için bir araya gelmek bizim için bir onurdur. Bu ödülleri genel olarak destekleyen kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum.”

Verilen ödüllerin çoğu, seçkin bir halk sağlığı uzmanı tarafından veya onun anısına kurulmuştur.

İhsan Doğramacı Aile Sağlığı Vakfı Ödülü

Ödül sahibi: Profesör Mehmet Haberal, Türkiye

Bu Ödül, aile sağlığı alanında dünya çapında tanınan bir kişi veya kişilere verilir.

Profesör Haberal, genel cerrahi, transplantasyon ve yanık tedavisi alanlarında Türkiye'de ve dünyada öncüdür. Ankara, Türkiye'deki Başkent Üniversitesi'nin ve Üniversite'nin Organ Nakli ve Gen Bilimleri Enstitüsü'nün kurucusu ve rektörü olarak, organ nakli için yasal bir çerçeve oluşturulmasına yardımcı olurken, aile ve toplum sağlığına bütüncül bir yaklaşımla toplumsal kabul edilebilirliğini artırdı. Liderliği ve ulusal, bölgesel ve küresel kurumlarla işbirliği, Türkiye'de çok sayıda organ nakli merkezinin kurulmasına ve bu çalışma alanıyla ilgilenen birçok sağlık profesyonelinin yetiştirilmesine yol açmıştır.

Profesör Haberal ödülü kabul ederken şunları söyledi:

“Bu onuru, DSÖ tarafından verildiği ve çocuk sağlığı alanında uluslararası alanda önemli bir isim olan Profesör İhsan Doğramacı'nın adını taşıdığı için gurur ve tevazu ile kabul ediyorum. Organ nakli cerrahı olma yolundaki uzun yolculuğumda bana rehberlik eden vizyoner akıl hocamdı. Tüm hayatını ve enerjisini tıbbın Türkiye'de ve ötesinde ilerlemesine adadı. Bir dünya vatandaşı, 1946'da New York'ta kurulduğunda DSÖ Anayasası'nı imzaladığı için ilk günden DSÖ'nün dostu ve ömür boyu destekçisiydi. Kariyerim boyunca, bilgelik, enerji ve DSÖ'den ilham aldım. Bu olağanüstü liderin cesaretini ve ayak izlerini takip ettim.”

Kaynak
DSÖ