Üretken Yapay Zeka Araçları

11 Eylül 2023 19:11 Gündem
resimler-haber/üretken_yapay_zeka.webp
google news

Dünyanın bazı yerlerindeki öğrenciler yaz tatilinden sonra okula dönerken UNESCO, eğitimde Üretken Yapay Zeka kullanımına insan merkezli bir yaklaşım sağlamak için hükümetlere uygun düzenlemeleri ve öğretmen eğitimini uygulamaya çağırıyor. Bu amaçla UNESCO, Üretken Yapay Zeka teknolojilerinin neden olduğu kesintileri ele almak üzere tasarlanan Eğitim ve Araştırmada Üretken Yapay Zeka Hakkında ilk küresel Kılavuzu yayınlıyor.

“Üretici yapay zeka insan gelişimi için muazzam bir fırsat olabilir, ancak aynı zamanda zarara ve önyargıya da neden olabilir. Halkın katılımı ve hükümetlerin gerekli önlemleri ve düzenlemeleri olmadan eğitime entegre edilemez. UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, "Bu UNESCO Kılavuzu, politika yapıcıların ve öğretmenlerin, öğrencilerin öncelikli çıkarları doğrultusunda yapay zeka potansiyelini en iyi şekilde kullanmalarına yardımcı olacaktır" dedi.

UNESCO Rehberinin ilk bölümleri Üretken Yapay Zekanın ne olduğunu ve nasıl çalıştığını açıklıyor. Aşağıdaki bölümlerde Üretken Yapay Zeka etrafındaki tartışmalar ve bunların eğitim üzerindeki etkileri, özellikle de dijital veri ayrımını nasıl kötüleştirdiği ele alınıyor. Aslında mevcut ChatGPT modelleri, Küresel Kuzey'in değerlerini ve baskın sosyal normlarını yansıtan çevrimiçi kullanıcılardan alınan veriler üzerine eğitilmektedir.

13 yaş sınırı

UNESCO Rehberi daha sonra hükümetlerin Üretken Yapay Zekayı düzenlemek ve küresel, bölgesel veya ulusal veri koruma ve gizlilik standartlarının benimsenmesi de dahil olmak üzere eğitim ve araştırmada etik kullanımına yönelik politika çerçeveleri oluşturmak için atması gereken yedi temel adımı ortaya koyuyor. Ayrıca yapay zeka araçlarının sınıfta kullanımına 13 yaş sınırı getiriliyor ve öğretmenlere bu konuda eğitim verilmesi çağrısı yapılıyor.

UNESCO'nun Yapay Zeka Etiğine İlişkin 2021 Tavsiye Kararı ve Eğitimde Yapay Zeka Konusunda 2019 Pekin Mutabakatını temel alan kılavuz, insan eylemliliğini, katılımı, eşitliği, cinsiyet eşitliğini ve kültürel ve dilsel çeşitliliği teşvik ediyor. Rehber aynı zamanda Mayıs 2023'te UNESCO tarafından toplanan üretken yapay zeka konusunda bakanlar düzeyindeki ilk küresel yuvarlak masa toplantısında ifade edilen endişelere de yanıt vermektedir.

7 Eylül'de lansman

Kılavuz, diğerlerinin yanı sıra kamuya açık dijital öğrenme platformları ve eğitimde üretken yapay zeka konularını tartışmak üzere 1000'den fazla katılımcıyı bir araya getiren UNESCO'nun Dijital Öğrenme Haftası sırasında UNESCO genel merkezinde yayınlanacak.

Konuşmacılar şunları içerir:

  • Stuart Russel, Bilgisayar Bilimleri Profesörü, California Üniversitesi, Berkeley, ABD
  • Yoshua Bengio, Montreal Üniversitesi Bilgisayar Bilimi ve Yöneylem Araştırması Bölümünde Profesör ve Mila – Québec Yapay Zeka Enstitüsü Kurucusu ve Bilimsel Direktörü, 2018 AM Turing Ödülü sahibi
  • Yann LeCun, Meta Başkan Yardımcısı ve Yapay Zeka Baş Bilimcisi
  • Daniel Andler, Matematikçi ve Filozof, Ahlak ve Siyasal Bilimler Akademisi Üyesi ve Onursal Profesör, Sorbonne Üniversitesi, Fransa

Sınıfta Gen Yapay Zeka yönetiminin eksikliği Üretken yapay zeka, tarihin en hızlı büyüyen uygulaması haline gelen ChatGPT'nin Kasım 2022'de piyasaya sürülmesiyle kamuoyunda farkındalık yarattı. Metin, görseller, videolar, müzik ve yazılım kodları gibi çıktılar üretme gücüyle Üretken Yapay Zeka araçlarının eğitim ve araştırma için geniş kapsamlı etkileri vardır.

Ancak eğitim sektörü, hızla gelişen bu araçların etik ve pedagojik entegrasyonuna büyük ölçüde hazırlıksız. 450'den fazla okul ve üniversite üzerinde yakın zamanda yapılan bir UNESCO küresel araştırması, bunların %10'undan azının, büyük ölçüde ulusal düzenlemelerin bulunmaması nedeniyle, üretken yapay zeka uygulamalarının kullanımına ilişkin kurumsal politikalara ve/veya resmi rehberliğe sahip olduğunu gösterdi.

Haziran 2023'te UNESCO, üretken yapay zekanın okullarda kullanımının çok hızlı bir şekilde yaygınlaştığı ve endişe verici bir kamu denetimi, kontrol veya düzenleme eksikliği olduğu konusunda uyardı. Kuruluş, yeni bir ders kitabı yayınlamanın sınıfta Üretken Yapay Zeka araçlarının kullanımından daha fazla yetki gerektirdiğini ortaya koyan bir makale yayınladı.

 Kaynaklar:

Klavuz