Ünlü Kamança Ustası Mark Eliyahu Trabzon’da Sanatseverlerle Buluştu

14 Kasım 2022 20:03 Kültür/Sanat
resimler-haber/mark_Elîyah.webp
google news

Dünyanın en iyi müzisyenlerinden Mark Eliyahu ve orkestrası 13 Kasım 2022 Pazar akşamı Karadeniz Teknik Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde sanatseverleri ile buluştu.

Müziğinde Doğu ve Batı’yı harmanlayan ünlü besteci ve kamança ustası Mark Eliyahu’nun şarkıları ve eserleri dünyanın birçok ülkesinde milyonlarca kişi tarafından hayranlıkla takip ediliyor. Müzisyen bir ailenin çocuğu olan ve müziğe küçük yaşta kemanla başlayan Eliyahu, Azerbaycan’da kamançadaki ustalığıyla bestecilere ilham veren Adalet Vezirov’dan dersler aldı.

Kamança veya kamançe Azerbaycan ve Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde çalınan bir tür perdesiz yaylı ve telli çalgıdır.

Diz üstüne konularak çalınan kamanca, ikisi ince ve ikisi kalın olmak üzere 4 tele sahiptir, 60-70 cm boyundadır, ezgi ve makama göre farklı akord sistemleri bulunmaktadır.

Kamançanın gövde ve sap kısmı erik veya ceviz ağacından yapılırken yayı daha çok sert ağaçtan yapılmaktadır. Yay üzerindeki teller eskiden erkek atın kuyruğundan yapılırken günümüzde su kamışı daha çok tercih edilmektedir.