TURKOVAC’ın, Sonuçları “Vaccines” Dergisinde Yayımlandı

02 Ocak 2022 12:57 Sağlık
resimler-haber/Turkovac_moren_haber.webp
google news

ERUCOV-VAC: Bu aşı TURKOVAC olarak da adlandırılabilir. Türkiye Sağlık Bakanlığı ve Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilmiş inaktif tipte bir COVID-19 aşısıdır.

Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERAGEM) tarafından geliştirilen ve Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından desteklenen ve Faz- 3 çalışmalarına devam edilen İnaktif COVID-19 aşısı TURKOVAC’ın, klinik öncesi çalışmalarının sonuçları saygın bilimsel dergilerden “Vaccines” dergisinde yayımlandı.

Araştırmada “ERUCoVVAC, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yetkilendirilmiş ve artık 3. faz klinik geliştirme sürecine girildiği” belirtilmiştir. Ayrıca, çalışmada “Faz 3 klinik denemede ERUCoV-VAC'ın adı TURKOVAC olarak değiştirildiği” vurgulanmıştır.

Prof. Dr. Aykut Özdarendeli'nin ekip liderliğiyle aşı 22 Aralık 2021'de Türkiye'de Acil Kullanım Onayı almıştır.

Konuyla ilgili olarak Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış yaptığı açıklamada “TURKOVAC aşımızın Erciyes Üniversitesinde transgenik fareler üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda aynen alfa varyantında olduğu gibi delta varyantında da %100 koruyucu olduğu” tespit edilmiştir.

Kaynak

Erciyes Üniversitesi 

Journals/Vaccines