Türkiye’nin İlk İyi Niyet Elçisi: Demet Evgar

19 Mart 2022 15:47 Gündem
resimler-haber/DemetEvgarAsyaVarbanova.webp
google news

UN Women, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi, Türkiye’nin başarılı oyuncularından Demet Evgar’la önemli bir işbirliğine imza atarak Evgar’ı Türkiye ofisinin ilk iyi niyet elçisi olarak ilan etti. Danai Gurira, Nicole Kidman, Emma Watson ve Anne Hathaway gibi isimlerin sahip olduğu ünvana Evgar, 7 Mart günü düzenlenen etkinlikte atandı. İki sene sürecek iş birliği #BenKadınım farkındayım, değişiyorum ve değiştiriyorum kampanyası ile Dünya Kadınlar Gününde kamuoyuna duyuruldu.

Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın haklarına verdiği destekle bilinen başarılı oyuncu Demet Evgar, geçtiğimiz günlerde parçası olduğu bir kamusal alan projesiyle dikkat çekmişti. Evgar, “#BenKadınım kampanyasıyla sen de bize katıl! Sesin tüm kadınların sesi olsun” sloganıyla tüm kadınları güçlerini fark etmeye ve eşitlik için birlik olmaya çağırmıştı.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ve Demet Evgar, kesişen yollarını bu önemli kampanyayla taçlandırarak ilham olacak kadın hikayelerini herkes tarafından duyulur hale getirmeyi amaçlıyor. Bu kampanya kapsamında yapılan çalışmalar, Demet Evgar’ın da organizasyonda değindiği üzere kadınların kendi hikayelerini yaratabilmeleri ve bu hikayeleri hayata geçirmek için var olan destek mekanizmalarını fark etmeleri üzerine kurulu.

Türkiye'de BM Kadın Birimi

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlenmesinin hayatın her alanında ilerletilmesi için hükümet, sivil toplum kuruluşları, özel sektör, medya, diğer BM kurluşları ve uluslararası ortaklarla yakın iş birliği içinde çalışıyor. BM Kadın Birimi, dört hedef doğrultusunda çalışmalarına devam ediyor: Kadınların liderliğinin ve karar alma süreçlerine katılımının güçlenmesi; toplumsal cinsiyete duyarlı planlama, bütçeleme ve hizmetlerin geliştirilmesi; kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü şiddetin sonlandırılması ve mülteci kadınların hak ve fırsatlara erişimlerinin artırılması. Bu hedeflere ulaşmak üzere BM Kadın Birimi, 2020 yılından beri içinde bulunduğumuz COVID-19 salgını başta olmak üzere kadınların ve kız çocuklarının birçok alanda artan ve değişen ihtiyaçlarını gözeten çok çeşitli projeler ve programlar hayata geçiriyor.

Kaynak
BM Türkiye

BM Kadının Statüsü Komisyonunun 66'ncı Toplantısı

Aktivizm - Kadınlara Yönelik Şiddete Son

Birleşmiş Milletler Kadın Biriminin Faaliyetleri