Trabzon Belediyesi'nden Faydalı Böcek Salımı

17 Haziran 2021 18:34 Çevre
resimler-haber/biyolojik_mücadele_yararlı_böcek_moren.jpg
google news

Yazının Devamında: Tarımda kimyasal kullanımına yeni bir bakış ve biyolojik mücadele yaklaşımı

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, kentteki park ve bahçelerde zararlı böceklere karşı kimyasal ilaç kullanımını azaltmak için biyolojik mücadele yoluna başvurdu. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden ilk etapta getirtilen 2 bin 500 faydalı böcek, Ortahisar ilçesinde bulunan, 10 dekar büyüklüğündeki Fatih Parkı'na bırakıldı.
Park ve Bahçeler Dairesi Başkanı Yahya Çavdar pilot uygulama olarak kent merkezindeki Fatih Parkı'nı seçtiklerini ifade ederek, 3 farklı türe ait 2 bin 500 faydalı böceğin salımını gerçekleştirdiklerini, parka toplamda 5 bin böcek bırakacaklarını aktardı.

biyolojik mücadele kapsamında doğaya böcek salınımı trabzon

TARIMDA KİMYASAL KULLANIMI 
Hastalık, zararlı ve yabancı otlara karşı mücadelede başvurulan en yaygın yöntem kimyasal mücadeledir. Ancak günümüzde gelinen noktada, kimyasal ilaçlar kullanılarak yapılan tarımın sürdürülebilir olmadığı ve tarımda alternatif yöntemlerin uygulanması gerektiği bilimsel araştırmalarla ortaya konmaktadır. Örneğin; DDT’nin keşfinden önce, 1940’ların başına kadar zararlılar sebebiyle üründe meydana gelen kaybın dünya ortalaması %7 iken, 1980’lerin sonuna doğru ürün kaybı %13’e yükselmiştir (Tuncer, 2007).

BİYOLOJİK MÜCADELE
Tarımda zararlı böceklere ve hastalıklara karşı doğal düşmanların kullanıldığı yöntemi ifade eder. Biyolojik mücadelede temel yaklaşımlar

  1. Mevcut doğal düşmanların ve yararlı organizmaların korunması ve performanslarının arttırılması
  2. Doğal düşman nüfusunun çoğaltılması ve desteklenmesi
  3. Doğal düşmanların gerekli hallerde kendi coğrafyalarından ithal edilmesi şeklindedir. 

Bu mücadele yönteminde omurgalılara, böceklere, akarlara, funguslara, viruslara, bakterilere ve özel tek hücreli canlılara başvurulmakta. Son yıllarda da doğada mevcut olan faydalı organizmaların korunması ve etkinliklerinin artırılması anlayışı benimsenmeye başlandı. Doğal düşmanların yeterli yoğunluğa ulaşamadığı durumlarda ise laboratuvarda üretilmek yoluyla bu canlıların doğaya salımı yapılmakta. 


Kaynaklar/Ayrıca Bakınız:
Kullanılan Böcekler Resimli Görsel 
Teoriden Pratiğe Biyolojik Mücadele, Pdf Kitap
Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Topuz Emine, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Antalya
Organik Tarımda Biyolojik Mücadele, Öztemiz Sevcan, Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü, Adana