Romanya, 2023 İçin Ortak Denizcilik Gündemi Koordinatörü Rolünü Devraldı

10 Mart 2023 21:16 Ekonomi
resimler-haber/karadeniz_gundemi.webp
google news

Romanya, 2023'te Karadeniz bölgesi için Ortak Denizcilik Gündemi'nin (CMA) uygulanmasına öncülük etme Koordinatör rolünü kabul etti. Romanya şimdi uygulama planını belirleyecek, bölgesel etkinlik ve faaliyetleri koordine edecek ve organize edecek.

Romanya temsilcileri, bölgesel işbirliğine öncelik verirken önceki eylemlerin başarısını artıracak. 2023 için Romanya CMA Koordinatörünün odak noktası çevre koruma, mavi ekonomi girişimciliği ve mavi becerilerdir. Romanya ayrıca, Karadeniz için Stratejik Araştırma ve İnovasyon Gündemi (SRIA) ile uyum ve eylem fırsatlarını belirlemeye devam edecektir.

CMA Başkanlığı ayrıca INTERREG NEXT Karadeniz Programı ve AB Misyonu Okyanus ve Tuna deniz feneri ile daha yakın koordinasyon sağlayacaktır.

Karadeniz için Ortak Denizcilik Gündemi

Karadeniz için Ortak Denizcilik Gündemi (CMA), Karadeniz'de sürdürülebilir bir Mavi Ekonomi elde etmek için bölgesel işbirliğini geliştirmeye yönelik bir deniz havzası girişimidir. Karadeniz Sinerjisinin daha geniş çerçevesinde geliştirilmiştir.

Karadeniz için CMA, ortak denizcilik ve mavi ekonomi sorunlarının ele alınması için koordineli bir yaklaşıma duyulan ihtiyacın farkındadır . İlgili ülkeler tarafından başlatılan ve Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen aşağıdan yukarıya bir süreçten kaynaklanan, bölgede türünün ilk örneğidir.

Karadeniz için CMA, Mavi Ekonomi için benzersiz bir işbirliği çerçevesi olup, bölgedeki mavi ekonomi sektörlerinin zorluklarını ve fırsatlarını ortaklaşa ele almak için katılımcı ülkeler ve paydaşlar arasındaki bölgesel diyaloğu güçlendirir, büyümeyi teşvik ederken ve mavi ekonomi projelerini teşvik ederken çevresel sürdürülebilirliği sağlar.

CMA , bilime dayalı karar verme için değerli girdiler sağlayan  bilimsel ayağı Karadeniz için Stratejik Araştırma ve Yenilik Gündemi (SRIA) ile tamamlanmaktadır.

CMA ile Karadeniz bölgesi, denizcilik ve denizcilik sektörlerinin sürdürülebilir kullanımına dayalı daha sürdürülebilir, ekonomik büyüme için havza çapında bir girişim oluşturmak üzere AB'nin geri kalan deniz havzaları girişimlerine katılıyor.

 Katılımcı Ülkeler

Karadeniz için Ortak Denizcilik Gündemi (CMA), yedi ülke - Bulgaristan Cumhuriyeti, Gürcistan, Moldova Cumhuriyeti, Romanya, Rusya Federasyonu, Türkiye Cumhuriyeti ve Ukrayna - arasındaki bir ortaklıktır.

Karadeniz için CMA, 21 Mayıs 2019'da yedi Karadeniz Ülkesinin Bakanları tarafından, 2018 Burgaz Bakanlar Deklarasyonu "Karadeniz için Ortak Deniz Gündemi Doğru" taahhüdünün devamı  olarak onaylandı .

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik sebepsiz ve haksız askeri saldırısına yanıt olarak, Rusya Federasyonu'nun CMA'ya katılımı ve Rus paydaşlarla bölgesel ve ulusal düzeyde her türlü işbirliği askıya alınmıştır.

 Hedefler

Karadeniz için Ortak Denizcilik Gündemi, kıyı bölgelerinde sürdürülebilir büyümenin sağlanmasına yardımcı olmak için aşağıdaki hedefleri belirlemektedir:

  1. Sağlıklı deniz ve kıyı ekosistemleri;
  2. Karadeniz için rekabetçi, yenilikçi ve sürdürülebilir bir mavi ekonomi ve
  3. Karadeniz mavi ekonomisine Yatırımı Teşvik Etmek.

Bu hedefler, katılımcı ülkeler arasında denizcilik işleri ve mavi ekonomi konularında gelişmiş işbirliğinin teşvik edilmesi için 10 öncelik ve eyleme indirgenmiştir.

Yönetim

Karadeniz için Ortak Denizcilik Gündemi (CMA), yönetişimi ve operasyonları için prosedürler belirliyor:

CMA'nın siyasi koordinasyonu Bakanlar toplantıları ile sağlanmaktadır. Politik rehberlik sağlarlar , ilerlemeyi ve başarıları gözden geçirirler ve gerektiğinde öncelikleri gözden geçirirler.

CMA'nın operasyonel koordinasyonu, katılımcı ülkelerin üst düzey yetkililerinden oluşan Yönlendirme Grubu tarafından sağlanmaktadır . Yönlendirme Kurulu, beklenen sonuçların elde edilmesini sağlamak için rehberlik ve gerekli desteği sağlar ve uygulanmasını izler.

Katılımcı ülkelerin her biri tarafından CMA uygulaması için atanan Ulusal Koordinatörler ve AB Komisyonu Denizcilik ve Balıkçılık Genel Müdürlüğü (DG MARE), CMA Yönlendirme Grubunun tam üyeleridir. Karadeniz'de faaliyet gösteren bölgesel ve uluslararası kuruluşlar - Karadeniz Komisyonu (BSC), Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ), Çevre Deniz Bölgeleri Konferansı (CPMR), Yönetim Otoritesi Interreg NEXT Karadeniz Havzası Programı, Dünya Bankası, Genel Balıkçılık Komisyonu dahil Akdeniz için (GFCM) – Yönlendirme Grubunun çalışmalarını tamamlayan ve karşılıklı olarak güçlendiren danışma ve gözlemci organları olarak hareket eder.

Yönlendirme Grubu, katılımcı ülkeler tarafından belirlenen teknik uzmanlığa sahip temsilcilerden oluşan teknik çalışma grupları tarafından desteklenebilir.

Uygulama

AB deniz havzaları girişimlerinin uygulanmasını desteklemek için Avrupa Komisyonu, deniz havzası stratejilerine yönelik bir Yardım Mekanizması oluşturmuştur.

CMA uygulaması, Karadeniz'e adanmış özel bir ekip olan Karadeniz Yardım Mekanizması (BSAM) tarafından desteklenmektedir.

Pratik bir destek kolu olarak BSAM, Yönlendirme Komitesi ve onun teknik çalışma grupları ile yakın bir şekilde çalışır ve operasyonel, lojistik ve idari destek sunar.

BSAM, bölgesel ve ulusal düzeyde paydaşlara etkinliklerin uygulanmasında, projeler geliştirilmesinde yardımcı olur, Mavi Ekonomi ile ilgili finansman fırsatları hakkında rehberlik sağlar.

BSAM merkez Ekibinin  çalışmaları, her katılımcı ülkenin Ulusal Merkezlerinin yerel çabalarıyla tamamlanmaktadır . 

 Finansman

CMA uygulaması, katılımcı ülkeler, Avrupa Komisyonu, uluslararası finans kuruluşları ve diğer donörler tarafından mevcut ve gelecekteki finansman fırsatlarının bir havuzda toplanması ve uyumlu hale getirilmesiyle mümkün olmaktadır.

Karadeniz Yardım Mekanizması, Avrupa Denizcilik, Balıkçılık ve Su Ürünleri Fonu (EMFAF) tarafından desteklenmektedir. Avrupa İklim Altyapısı ve Çevre Yürütme Ajansı (CINEA) ve Avrupa Komisyonu Denizcilik ve Balıkçılık Genel Müdürlüğü (DG MARE) tarafından uygulanmaktadır .

BSAM ve Ulusal Merkezler tarafından desteklenen katılımcı ülkeler, CMA'yı, Gündemin hedefleri, öncelikleri ve eylemleri doğrultusunda güvenilir yatırım projeleri de dahil olmak üzere ortak sürdürülebilir mavi ekonomi projeleri üzerinde çalışmak için bir araç olarak kullanmaya çağrılmaktadır.

Kaynak
CMA