Plastiklere Alternatifler: Deniz Yosunları

29 Kasım 2022 20:24 Çevre
resimler-haber/morenhaber_seaweed_wide.webp
google news

Küresel plastik atık her yıl zirve yapıyor ve pipetlerden sandviç poşetlerine kadar tek kullanımlık plastik ürünlerin tahmini yüzde 85'i çöplükte son buluyor. Alternatif bulma ihtiyacı, birkaç girişimin deniz yosunu bazlı biyoplastiklerle deneyler yapmasına yol açtı.

Chicago Üniversitesi Deniz Biyolojisi Laboratuvarında bilim insanı olan Loretta Roberson, "Deniz yosunu, plastik üretiminde fosil yakıtların kullanımını durdurabilir, tüm süreci daha sürdürülebilir hale getirebilir ve en azından kompostlanabilir malzemeler üretebilirsek, bu büyük bir fayda sağlayacaktır" dedi.

İngiltere merkezli Kelpi ve Notpla gibi şirketler, poşetlerden ve çeşni poşetlerinden paket servis kaplarına kadar biyolojik olarak parçalanabilir, kompostlanabilir, düşük karbonlu biyoplastik ambalaj malzemeleri yapmak için deniz yosunu kullanıyor. California'da Sway, çiftlik deniz yosunlarından esnek, ince film plastik ambalaj alternatifleri üretiyor ve "yenileyici deniz yosunu çiftlikleri iklim krizinden zarar gören kıyı topluluklarını canlandırabilir" diyor. Tahminen 35 yeni girişim, deniz yosunu biyoplastik çözümleri üzerinde çalışıyor. İnce film çoklu torbalara ölçeklenebilir ve parçalanabilir alternatifler için 1,2 milyon dolarlık ödül veren yeni bir küresel yarışma olan TOM FORD Plastik İnovasyon Ödülü'ndeki finalistlerin yarısından fazlası, ürünlerinde deniz yosunu kullandı.

Girişimciler, deniz bitkilerinin yakıtların, plastiklerin, tekstillerin, hayvan yemlerinin, kozmetiklerin, gübrelerin ve takviyelerin yerini alabileceğini söylüyor.

Kaynak
Global Sea Food