Pandemi Bundan Sonra Nasıl İlerleyebilir?

24 Nisan 2022 19:23 Sağlık
resimler-haber/Mustafa_Çalış_IMG_2665_ylliJLE.webp
google news

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus Dünya nüfusunun Afrika nüfusunun yüzde 83’ünün dahil olduğu üçte birinin hala tek bir doz bile COVID-19 aşısı olmadığını söyledi.

DSÖ Genel Direktörü bugüne kadar 6 milyondan fazla can alan ve 483 milyondan fazla insanı enfekte eden koronavirüsle aynı seviyede gelecekte karşılaşılabilecek tehditlerle mücadele etmek adına DSÖ'nün, epidemi ve pandemiye neden olma potansiyeli olan ölümcül patojenler için genomik sürveyansı ölçeklendirmek için yeni bir strateji başlattığını söyledi.

Dr. Tedros ayrıca güncellenen COVID-19 Stratejik Hazırlılık ve Müdahale Planını da açıkladı.

Dr. Tedros bu yıl pandeminin izleyebileceği üç farklı senaryo ihtimalini anlattı.

DSÖ’ye göre en olası senaryoda, virüs gelişmeye devam ediyor, ancak aşılama ve enfeksiyon nedeniyle bağışıklık arttıkça zaman içinde neden olduğu hastalığın ciddiyeti azalıyor.

Dr. Tedros “Bağışıklık azaldıkça vakalarda ve ölümlerde periyodik ani artışlar meydana gelebilir ve bu durum savunmasız nüfuslar için periyodik hatırlatma dozları gerektirebilir. En iyi senaryoda ise, daha az şiddetli varyantların ortaya çıktığını görebiliriz ve hatırlatma dozları veya yeni aşı formülasyonları gerekli olmayacaktır” diye açıkladı.

DSÖ Genel Direktörü hükümetlerin şu 5 stratejik alana odaklanması ve bunlara yatırım yapması gerektiğini belirtti.

•          Surveyans, laboratuvarlar ve halk sağlığı istihbaratı

•          Aşılama, halk sağlığı ve sosyal önlemler, toplumun bilgilendirilmesi

•          COVID-19 için klinik bakım ve dirençli sağlık sistemleri

•          Araştırma ve geliştirme ve araç ve gereçlere adil erişim

•          Ve son olarak, acil durum modundan uzun vadeli solunum yolu hastalığı yönetimine geçerken koordinasyon.

Dr. Tedros “Bu salgını kontrol altına almak için ihtiyacımız olan tüm araçlara sahibiz: maskeler, mesafe, el hijyeni ve havalandırma ile bulaşmayı önleyebiliriz; ve herkesin testlere, tedavilere ve aşılara erişimini sağlayarak hayat kurtarabiliriz” diye vurguladı.

Dr. Tedros, adil aşılamanın hayat kurtarmak için dünyanın elindeki en güçlü tek araç olmaya devam ettiğini hatırlattı.

DSÖ’ye göre öncelik sağlık çalışanları, yaşlılar ve diğer risk altındaki gruplara verilerek, her ülkenin nüfusunun yüzde 70'ini aşılamaya çalışmak, pandemiyi kontrol altına almak için elzem olmaya devam ediyor.

Kaynak

DSÖ