On Kıta Bir Vatan Yarışması

31 Mart 2021 23:06 Kültür/Sanat
resimler-haber/moren_haber_istiklal_marsi.jpg
google news

Türk Kurtuluş Savaşı’nın en çetin döneminde, bir millî marşa duyulan gereksinmeyi göz önüne alan Milli Eğitim Bakanlığı, 1921yılında bunun için bir şiir yarışması düzenledi. Yarışmaya 724 şiir gönderildi. Kazanacak şiire para ödülü konduğu için başlangıçta Mehmet Akif katılmak istemedi. Ama millî eğitim bakanı Hamdullah Suphi’nin (TANRIÖVER) ısrarı üzerine, ödülsüz olmak şartıyla o da şiirini gönderdi.

Yapılan seçim sonunda, Mehmet Akif’in 20 Şubat 1921’de yazdığı “Kahraman Ordumuza” sungusunu taşıyan şiiri 12 Mart 1921 günü büyük çoğunlukla TBMM tarafından İstiklâl Marşı kabul edildi.

Milli Şair Mehmet Akif, İstiklal Marşı gibi 10 dörtlükten meydana gelen "Cenk Marşı" adlı eserini 1912'de Sebilürreşad dergisinde isimsiz olarak yayımlarken, üzüntüyü gidermek, halkı birliğe davet etmek ve orduya manevi destek vermek gibi konularda camilerde vaazlar da verdi.

İstiklâl Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif ERSOY'u Anma Günü etkinlikleri kapsamında 2021 temasına "On Kıta Bir Vatan, İlelebet İstiklal " uygun olarak Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı olan okullar arasında çevrim içi slogan yarışması yapılması amaçlanmıştır. Sloganlarda kullanılacak kelimeler sadece İstiklâl Marşı'ndan seçilecektir. Sloganlar, Mehmet Akif ERSOY'un kahramanlığını, vatan, millet sevgisini, şanlı tarihimizi, milletimizin cesaret ve kahramanlığını yansıtan farkındalık geliştiren özelliklerde olmalıdır. Sloganlar en az 4 (dört) en fazla 10 (on) kelimeden oluşacaktır.

Yarışmanın ödülleri:

Ø  Birincilik ödülü   : Dizüstü bilgisayar ile "Katılım Belgesi", Şilt  ve "Safahat" eseri

Ø  İkincilik ödülü   : Masaüstü bilgisayar ile "Katılım Belgesi" Şilt ve "Safahat" eseri

Ø  Üçüncülük ödülü   :Tablet bilgisayar ile "Katılım Belgesi" Şilt ve "Safahat" eseri