Olimpiyat Karnesi: Tokyo'da Kazandığımız Madalyalar ve Sporcularımız

08 Ağustos 2021 16:46 Spor
resimler-haber/olimpiyat_karnesi_olimpiyat_madalyalarımız_moren_haber.jpg
google news

Olimpiyatlar sona erdi. Türkiye toplamda 13 Madalya kazandı. Bu sayıyla 1948 Londra Olimpiyatlarındaki toplamda kazanılan 12 madalya skoru geçilerek Cumhuriyet tarihi başarı rekoru kırılmış oldu.

Altın Madalya Kazananlar (2 Sporcu)
Mete Gazoz- Okçuluk

Busenaz Sürmeneli - Boks

Bronz Madalya kazananlar (2 sporcu)
Buse Naz Çakıroğlu - Boks
Eray Şamdan - Karate

Gümüş Madalya Kazananlar ve alanları: ( 9 sporcu)
Ali Sofuoğlu - Karate
Ferhat Arıcan-Artistik Cimnastik
Hakan Reçber-Taekwondo
Hatice Kübra İlgün - Taekwondo
Merve Çoban - Karate
Rıza Kayaalp - Güreş
Taha Akgül - Güreş
Uğur Aktaş - Karate
Yasemin Adar – Güreş

1936 Berlin Olimpiyatlarıyla başlayan Olimpiyat serüvenimiz boyunca en çok madalya kazanılan spor dalı toplamda 66 Madalya ile Güreş olurken, bu sene ilk defa okçuluk alanında Mete Gazoz ve Boks alanında Busenaz Sürmeneli ile altın madalya kazanılmış oldu. Cimnastikte de ilk defa Ferhat Arıcan ile ilk Bronz Madalya kazanılmış oldu.

olimpiyatlardaki madalya tablomuz

OKÇULUK

Okçulukta 22 yaşındaki sporcumuz Mete Gazoz, Olimpiyat tarihimizdeki ilk okçuluk madalyasını şampiyon olarak kazandı.

BOKS

Kadınlarda ilk kez katıldığımız boksta Busenaz Sürmeneli kazandığı altın madalya ile Olimpiyat tarihimizin ilk şampiyon boksörü olurken, Buse Naz Çakıroğlu gümüş madalya elde ederek kadınlar bokstaki ilk Olimpiyat madalyamızı kazanmış oldu.

CİMNASTİK

Cimnastikte sporcularımız ilk kez genel tasnif ve alet finallerinde ülkemizi temsil ederken, Ferhat Arıcan paralel aletinde kazandığı bronz madalya ile Olimpiyat tarihimizdeki ilk cimnastik madalyamızı elde etti.

GÜREŞ

Güreşte Rio 2016 Olimpiyat Şampiyonumuz Taha Akgül Oyunları serbest stil 125 kiloda bronz madalya ile tamamladı. Londra 2012’de bronz, Rio 2016’da gümüş madalya kazanan grekoromen 130kg güreşçimiz Rıza Kayaalp, Tokyo 2020’de de bronz madalya kazanmayı başardı. Yasemin Adar ise kadınlar güreşteki ilk Olimpiyat madalyamızı bronz madalyanın sahibi olarak kazandı.

KARATE

Olimpiyat Oyunlarına ilk kez dahil olan ve 7 sporcuyla mücadele ettiğimiz karatede temsilcilerimiz 4 madalya kazanmayı başardı. Erkekler kumite -67 kiloda Eray Şamdan gümüş madalya kazanırken, kumite +75 kiloda Uğur Aktaş, katada Ali Sofuoğlu, kadınlar kumite -61 kiloda Merve Çoban bronz madalyanın sahibi oldular.

TAEKWONDO

Taekwondoda 4 kadın, 1 erkek sporcuyla mücadele eden ekibimizden kadınlar -57 kiloda Hatice Kübra İlgün ve erkeklerde -68 kiloda Hakan Reçber bronz madalya kazanmayı başardılar.

VOLEYBOL

Londra 2012’den sonra ikinci kez Olimpiyatlara katıldığımız voleybolda kadın milli takımımız ilk defa çeyrek finale çıkma başarısı gösterirken, modern pentatletimiz İlke Özyüksel Oyunları beşinci olarak tamamladı.

ATICILIK

Atıcılıkta Olimpiyat tarihimizde ilk kez çıktığımız finalde Ömer Akgün 10m havalı tüfekte, okçulukta ise karışık takımda Mete Gazoz ve Yasemin Ecem Anagöz dördüncü oldular.

YÜZME
A barajını geçen en fazla sporcu ile katıldığımız Olimpiyat Oyunları oldu. Yüzmede, kadınlar 4×200 metre serbest bayrak takımı, 2020 Tokyo Olimpiyatları’na kota aldı. Türkiye, tarihinde ilk defa yüzme bayrak takımı ile olimpiyatlara katıldı. Okçuluk, karate, cimnastik, kadın güreşi ve boksta olimpiyat tarihimizdeki ilk madalyaları kazandık.


Kaynak: Olimpiyat Komitesi Birliği