NATO’da Nasıl Çalışılır?

27 Kasım 2023 22:59 Yaşam
resimler-haber/nato.webp
google news

NATO’da çalışmak için öncelikle adayların ilan edilen bir açık pozisyon için başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Adayların bu platformda genel bir profil oluşturma imkanı olmasına rağmen, yalnızca ilanda yer alan açık pozisyonlara yapılan başvurular değerlendirmeye alınır.

Tüm başvurular İngilizce veya Fransızca olarak tamamlanmalıdır. Diğer dillerde yapılan başvurular dikkate alınmamaktadır.

Başvurularını çevrimiçi işe alım platformu üzerinden yaptıktan sonra adaylara bir alındı ​​onayı verilecektir.

NATO Genel Merkezi Personel Alım Ofisi yalnızca Brüksel'deki NATO Uluslararası Personeline katılmak için yapılan başvuruları ele alır. Diğer NATO organları veya teşkilatları hakkında bilgi talepleri veya buradaki pozisyonlara yönelik başvurular doğrudan ilgili NATO Organına gönderilmelidir.

Staj

NATO, üniversite eğitimlerinin üçüncü yılında olan başvuru sahiplerine veya lisans veya yüksek lisans programından yeni mezun olanlara altı aylık staj imkanı sunmaktadır. Stajlar geniş bir uzmanlık ve beceri yelpazesine uygulanır ve siyasi işler, savunma ve güvenlik, inovasyon, operasyonlar, iletişim, iş desteği ve insan kaynakları, finans, bilim ve teknoloji ile altyapı ve tesisler gibi alanlarda fırsatlar sunar.

Genç Profesyoneller Programı

NATO'nun Genç Profesyoneller Programı (YPP), NATO'daki giriş seviyesi pozisyonlarda kariyerlerini hızlandırmak isteyen yüksek yetenekli profesyonelleri çekmeyi ve geliştirmeyi amaçlamaktadır. Başarılı adaylar, farklı NATO organlarında çeşitli alanlarda çalışma ve İttifak çapında çeşitli deneyimler kazanma fırsatına sahip olur.

Başarılı adaylar, birer yıllık sürelerle farklı NATO organlarına, üç yıl boyunca toplam üç NATO organına atanır.

Geçici istihdam

Diplomasi, politika geliştirme, yönetim, halkla ilişkiler, proje yönetimi, BT, finans, insan kaynakları, sekreterlik ve idari destek, teknik ve bakım çalışmaları gibi alanlarda başvuru yapılabilmektedir.

Serbest tercümanlık

Serbest tercümanlar, çalışma koşulları ve ücretleri Uluslararası Konferans Tercümanları Birliği (AIIC) ile müzakere edilen günlük sözleşmeler kapsamında işe alınır. Uzun vadede, İngilizce/Fransızca serbest çalışanlar, uygun olduklarında personel pozisyonlarına başvurusunda bulunmak mümkündür.

İşe Alım Esasları

NATO Uluslararası Personeli çalışanları üye ülke vatandaşları arasından işe alınır ve liyakat esasına göre seçilir. En önemli amaç, en yüksek titizlik, yeterlilik ve dürüstlük standartlarını güvence altına almaktır. Atananların farklı kültür ve geçmişlere, çalışma tarzlarına, değerlere ve düşünce tarzlarına sahip, çeşitliliğe sahip bir işgücü oluşturması da önemlidir.

NATO Uluslararası Personeli, uygun niteliklere sahip tüm adayların başvurularını memnuniyetle karşılamaktadır. Başvuru sahiplerinin cinsiyeti, engelliliği, medeni durumu veya ebeveynlik durumu, ırkı, etnik veya sosyal kökeni, rengi, dini, inancı veya cinsel yönelimi ne olursa olsun, adil, şeffaf ve ayrımcılığa uğramadan muamele edilecektir. Sağlanan kişisel bilgilerin gizliliği korunacak ve başvuru sahiplerinin mahremiyetine saygı gösterilecektir.

Gelen tüm başvurular, başvuru formunda yer alan bilgiler doğrultusunda, adayların nitelikleri, eğitimleri, yetkinlikleri ve mesleki deneyimleri ile adayların ön eleme sorularına verdikleri yanıtlar dikkate alınarak incelenir. Görevin gerekliliklerini karşılayan adaylarla, yazılı sınavları, dil sınavlarını, mülakatları ve bir değerlendirme merkezini içerebilecek seçim sürecinin bir sonraki adımı için iletişime geçilecektir.

Sınavlar ve mülakat için önceden seçilmeyen adaylar, çevrimiçi işe alım sistemi aracılığıyla bilgilendirilecektir. NATO'daki açık kadrolara çok sayıda başvuru yapılması nedeniyle telefon, e-posta veya faks sorularına yanıt verilmiyor.

Değerlendirme Merkezi

A.5 ve üzeri nottaki pozisyonlar için harici bir Değerlendirme Merkezi organize edilebilir. Genellikle bir günlük bir etkinliktir ve tesis dışında gerçekleşir. Adaylar, başvurdukları pozisyona ilişkin yetkinliklerinin değerlendirilmesine olanak sağlayan çok sayıda bireysel ve grup etkinliğine katılmaktadır. Değerlendirme Merkezi, Bölüm İşe Alma Müdürü ve İK ile koordineli olarak dışarıdan bir şirket tarafından organize edilir. Değerlendirme Merkezinin sonuçları, Panele tüm adayları değerlendirmesinde yardımcı olacak ek bilgi olarak kabul edilir.

Yazılı test

Adayların, adayların taslak hazırlama becerilerini ve/veya konuya ilişkin teknik veya uzmanlık bilgilerini değerlendirmelerine yardımcı olmak için adaylardan yazılı bir sınava girmeleri sıklıkla istenmektedir.

Test seçici olabilir, yani yalnızca en iyi test sonuçlarına sahip adaylar görüşmeye davet edilir veya hemen ardından bir görüşme yapılır (genellikle ertesi gün).

Yazılı sınavın süresi, göreve bağlı olarak 1 ila 3 saat arasında değişebilir. Her ne kadar bariz nedenlerden dolayı testin içeriğinin ayrıntılarını veremesek de, soruların başvurduğunuz pozisyonun işlevleriyle alakalı olacağını söyleyebiliriz. Adaylardan genellikle hem yazılı sınav hem de mülakat sırasında resmi NATO dillerine (İngilizce ve Fransızca) hakim olduklarını göstermeleri istenir. Yazılı sınav için genellikle kişisel bir bilgisayar kullanımınıza sunulur. Soruların veya cevaplarınızın bir kopyasını yanınızda götürmenize izin verilmeyecektir.

Dil Testi

Dil testi, adayın NATO'nun iki resmi dilinden (İngilizce/Fransızca) biri hakkındaki bilgisini ölçen ve seviye 0'dan (tam başlangıç) seviye 5'e (iki dilli) kadar değişen puanlar veren, bir saatlik çoktan seçmeli bilgisayar tabanlı bir testten oluşur. ).

Röportaj

Görüşme, ortalama 5 üye/gözlemciden oluşan bir Görüşme Paneli tarafından yürütülür. Genel olarak panel, işe alım bölümünden bir Başkandan oluşur. Ayrıca, farklı bir Bölümden başka bir üye ve muhtemelen ilgili Bölümden başka bir temsilci daha bulunmaktadır. İnsan Kaynakları'ndan bir üyenin yanı sıra Personel Birliği'nden bir gözlemci de katılıyor. Ayrıca, görevi görüşmeler sırasında not almak ve görüşmeler sonrasında raporu yazmak olan bir Panel Sekreteri de bulunabilir. Normal prosedür, Başkan veya İK'yı temsil eden üyenin, adayı Panelin diğer üyelerine tanıtması ve ardından adayı, geçmişini ve niteliklerini kısaca açıklaması için davet etmesidir. Mülakat daha sonra her üyenin sorular sorması ve adayla diyalog başlatmasıyla devam eder. Örgütün iki resmi diline ve adayın bu dillere hakim olmasına dikkat edilir. Aday, görüşme sonunda işin içeriği ve çalışma ortamı hakkında soru sorma fırsatına sahiptir. Görüşme ortalama bir saat sürmektedir. İşe alım süreciyle ilgili tüm sorular İşe Alma Servisi asistanlarına görüşme öncesinde veya sonrasında sorulabilmektedir.

Adaylık

11,15,17,20,22,23,24. Sınıf gönderileri:

Tüm görüşmeler tamamlandıktan sonra, öneri içeren bir rapor yazılacak ve görüşme panelinin tüm üyeleri tarafından imzalanacaktır. Genellikle ayda bir kez toplanan üst düzey bir komite (üst yönetimden oluşan Kuruluş Komitesi olarak adlandırılır) raporu inceleyecek ve Genel Sekreter'e tavsiyede bulunacaktır. Daha sonra bu göreve kimi atamak istediğine karar verecek. Bu süreç ortalama altı hafta sürer.

Genel Sekreterin kararı öğrenilir öğrenilmez, İşe Alma Servisi tüm adayları başvurularının sonucu hakkında bilgilendirecektir. Genel Sekreterin kararı önceden alınamayacağından nihai karara ilişkin önceden bilgi verilemez.

1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,12,13,14,16,18,19,21. Sınıf gönderileri:

Tüm görüşmeler tamamlandıktan sonra, öneriyi içeren bir rapor yazılacak ve görüşme heyeti üyeleri tarafından imzalanacaktır. Rapor daha sonra İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısının onayına sunulur. Başvuru onaylandıktan sonra İşe Alım Servisi adaylara başvurularının sonucunu bildirecektir.

 Bu süreç ortalama dört hafta sürer.

Kaynak

NATO