MultiplEYE Eylemiyle Tanışın

06 Mart 2023 23:15 Bilim
resimler-haber/MultiplEYE-and-eye-tracking.webp
google news

Göz izleme teknolojisi, bilişsel psikoloji, dilbilim ve hesaplamalı bilimler dahil olmak üzere çeşitli bilimsel alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Çok dilli göz izleme veri toplama, bireylerden farklı dillerdeki uyaranları okurken veya onlara bakarken göz hareketi verilerinin toplanması sürecini ifade eder. Bu tür veri toplama, insanların bilgileri farklı dillerde nasıl işlediğine dair içgörü sağladığından ve araştırmacıların ve geliştiricilerin dille ilgili teknolojileri geliştirmesine yardımcı olabileceğinden hem insan hem de makine dili işleme için yararlıdır.

Buna ek olarak, beynin farklı dilleri nasıl işlediğini, okuma hızındaki farklılıklar, dikkat dağılımı ve diller arasındaki görsel saplantılar da dahil olmak üzere anlatır. Bu şekilde, dil işlemede yer alan bilişsel süreçleri daha iyi anlarız ve iki dillilik ve çok dillilik anlayışımızı geliştirir.

Makine dili işleme için, dil modellerini eğitmek ve değerlendirmek için çok dilli göz izleme verileri kullanılabilir. Araştırmacılar, insanlar metni okurken göz hareketlerini izleyerek hangi bilgilerin önemli olup neyin olmadığını belirleyebilir ve bu da doğal dil işleme modellerini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca veriler, makine öğrenimi algoritmalarını göz hareketlerini tahmin etmeye, dil modellerinin doğruluğunu ve dille ilgili teknolojilerdeki genel kullanıcı deneyimini geliştirmeye yardımcı olabilir.

Göz izleme, çok sayıda uygulama için yararlı bir teknolojidir. Örneğin araç kullanırken yorgunluğun tespit edilmesine yardımcı olabilir veya dikkat ve dil bozukluklarının teşhisine destek olabilir. Tıbbi alandaki diğer uygulamalara ek olarak, göz izleme oyun, pazarlama ve insan-bilgisayar etkileşiminde de kullanılmaktadır.

Okurken göz izleme neden özellikle ilginç?

Siz bu kelimeleri okurken, bir göz takipçisi gözünüzün metin üzerindeki hareketlerini takip edebilir. Bu, bir metne ne kadar süre baktığınız veya daha spesifik olarak her bir kelimeye ne kadar zaman ayırdığınız, hangi kelimeleri atladığınız ve hangi kelimelerde takılıp kaldığınız hakkında bilgi sağlar.

Okuma için göz izleme araştırması on yıllardır yürütülüyor olsa da, uyaran sunumu için ortak bir standart yoktur. Ayrıca, minimum fiksasyon ve seğirme süreleri, seğirmeler için hız eşikleri, okumadaki ilgi alanlarının boyutu gibi açık soruları yanıtlamak için veri ön işleme için ortak bir standart yoktur.

İnsan ve makine dili işleme araştırmaları için çok dilli göz izleme veri toplamayı etkinleştiren COST Eylemi (MultiplEYE), birçok dilde okumadan göz izleme verileri toplamaya çalışan disiplinler arası bir araştırma grupları ağı geliştirmeyi amaçlamaktadır. Eylem aynı zamanda Avrupa dışındaki dillerde (ABD, Kanada, Meksika, Pakistan) araştırmaları desteklemekte ve gelecekte dil kapsamını genişletmeyi amaçlamaktadır.

Eylül 2022'de başlayan bu işbirlikçi ağ, 35 ülkeden 129 araştırmacı ve bilim insanını bir araya getiriyor. Uzmanlık alanları, çok dilli büyük bir göz izleme külliyatının gelişimini desteklemek için dil bilimi, psikoloji, bilgisayar ve bilgi bilimlerini kapsar. Bu, araştırmacıların altyapıyı ve bilgilerini dilbilim, psikoloji ve bilgisayar bilimi dahil olmak üzere çeşitli alanlar arasında paylaşarak veri toplamasını sağlayacaktır.

Kaynak
COST

MultibIEYE