mRNA Aşılarının Öncüleri Nobel Kazandı

03 Ekim 2023 21:34 Sağlık
resimler-haber/Katalin_Karikó.webp
google news

Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü, biyokimyacı Katalin Karikó ve immünolog Drew Weissman'a, COVID-19'a karşı haberci RNA (mRNA) aşılarının geliştirilmesini sağlayan keşiflerden dolayı verildi. Aşılar 13 milyardan fazla kez uygulandı, milyonlarca hayat kurtarıldı ve milyonlarca insanın ciddi hastalıklarını önledi. Karikó ve Weissman, mRNA'yı istenmeyen bir bağışıklık tepkisini tetiklemeden hücrelere iletmenin bir yolunu keşfettiler: genetik materyaldeki bir tür molekül olan üridin'i psödouridin adı verilen benzer bir molekülle değiştirerek.

Kendini adamış meslektaşlarıyla işbirliği yapan Dr. Kariko, salgının seyrini değiştiren mRNA aşılarının temelini attı. Dr. Kariko'nun mRNA ile ilgili ilk araştırmaları sonunda Moderna ve Pfizer-BioNTech aşılarının geliştirilmesine yol açtı.

Tüm kariyeri boyunca Dr. Kariko, her hücrenin protein yapım mekanizmasına DNA talimatlarını taşıyan genetik kod olan haberci RNA veya mRNA'ya odaklandı. mRNA'nın, hücrelere aşılar da dahil olmak üzere kendi ilaçlarını yapmaları talimatını vermek için kullanılabileceğine inanıyordu.

Dr. Katalin Karikó Macaristan'da büyüdü. Bilim insanı olmak istediğine karar verdi ve 20'li yaşlarında Amerika Birleşik Devletleri'ne taşındı.

Kaynak

Nature