“Mor Yayla” Olarak Bilinen Kadıralak Yaylasının “Mavi Yıldız” Çiçekleri

22 Nisan 2023 23:13 Ekonomi
resimler-haber/kadiralak_maviyıldızçiçeği.webp
google news

Trabzon’un Tonya ilçesinde bulunan Kadıralak Yaylası, deniz seviyesinden 1500 metre yükseklikte ve ilçe merkezine 9 ve il merkezine 83 kilometre uzaklıktadır. Yaylada her yıl Nisan ayında açan “Mavi Yıldız” çiçekleri “Uluslararası Bern Sözleşmesi” gereği koruma altındadır.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce Kadıralak Tabiat Parkı çalışması kapsamında Kadıralak Yaylasının, 357 hektarlık Devlet Orman statüsündeki kısmı 1917 yılında Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir. Yayla gezinti, yürüyüş, piknik, eğlence, peyzaj, seyir, fotoğraf, doğayı tanıma ve dinlenme gibi yapılacak düzenlemeler için konaklama ve günü birlik amaçlı güçlü bir ziyaret potansiyeli oluşturmaktadır.

Bölgedeki köyler, dağlardan denize doğru inen akarsuların vadileri üzerinde kurulmuşlardır. Kış ayları, köylerde dinlenilerek mevsimlik işler ve el sanatları yaparak geçirilir. İlkbahar gelince Mart ve Nisan aylarında tarlalar bellenir, Mayıs ayında ekinler ekilir. Mezrası olan aileler buradaki evlerine göç ederek bir ay kadar otururlar. Özellikle sürüler mezraya göçürülür. Haziran başından Eylül sonlarına kadar yaylada kalınır.

Latince adı “Amsonia orientalis” olan Mavi yıldız çiçeği, doğbane ailesinden bir çiçek türüdür. Türkiye ve Yunanistan'da bulunur. 1982 yılında yürürlüğe giren ve Türkiye’de 1984 yılında kabul edilen ve Bern Sözleşmesi olarak bilinen Avrupa Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarının Korunması Sözleşmesi'nce koruma altında olan Mavi yıldız çiçeği birçok glikozit ve glikoalkaloid içerdiği, ayrıca geniş antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğu bilinmektedir.

Genel olarak tatilciler yaylaya Nisan ayında açılan ve tüm yıl boyunca sadece 2 hafta süreyle kendini gösteren 'Mavi Yıldız' çiçekleri zamanında gitmeyi tercih etmektedir.

Fotoğraf tutkunları için güzel bir seçim olan bu yaylada Nisan ayında açan “Mavi Yıldız” çiçekleri harika fırsatlar oluşturmaktadır.

Yörede “Mor Yayla” ismi ile de bilinen yaylaya özel araç veya turlar ile ulaşım sağlanabilmektedir.

Trabzon Havaalanı kadıralak yaylası arası yaklaşık 81 kilometre (km) mesafede ve araçla yaklaşık 1 saat 30 dakika sürmektedir.

Rize-Artvin Havaalanı kadıralak yaylası arası yaklaşık 187 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 2 saat 30 dakika sürmektedir.

Kadıralak Yaylası, halen çalışması devam etmekte olan Veli Tepesi, Erikbeli Turizm tesisi ve Kalınçam Turizm Tesisi çalışmaları ile bir bütün olarak değerlendirildiğinde önemli bir turizm destinasyon merkezi olma yolundadır. 

Kaynak
Tonya Belediyesi

Bern Sözleşmesi