Mavi Yeşil Yumurtalar Daha Faydalı Mı? Yararları Neler?

17 Nisan 2021 16:35 Sağlık
resimler-haber/haber_yumurta.JPG
google news

Sağlıklı gıdanın önem kazandığı günümüzde yumurtaların besin değerinin önemi daha da artıyor.  Son zamanlarda, Araucana tavukları tarafından üretilen mavi yeşil yumurtalar dikkat çekmeye başladı. 

Şili kökenli "araucana" cinsi tavuklar Türkiye'de "yeşil yumurtacı" ismiyle bilinmektedirler. Bu tavuklar yeşil ve mavi renkteki yumurtaları nedeniyle daha çok süs tavuğu besleyenlerden talep görmektedir ve az bulunması nedeniyle mezatlarda yüksek fiyattan satılmaktadırlar. 

Diğer yumurtalardan tek farkı kabuğunun rengi

Özellikle pazarlarda görmeye başladığımız yeşil yumurtaların besin değerlerinin diğer yumurtalardan daha fazla olduğu doğru değil. 

Kansas Üniversitesinde yapılan bir araştırmada Araucana tavukları tarafından üretilen Mavi Yeşil yumurtaların içeriği, beyaz ve kahverengi kabuklu yumurtalarla karşılaştırıldı. Bilim Adamı F.E. Cunningham Araucana, Leghorn veya Plymouth Rock tavukları tarafından üretilen yumurtalardaki albümin proteinlerinin türü veya miktarında hiçbir fark olmadığını ortaya koydu. Yumurtanın tek farkının yumurtlayan tavukların cinsindeki farklılık sebebiyle kabuğunun rengi olduğu tespit edildi. 

Yumurtanın içerisinde Albümin var

Albümin, karaciğer tarafından sentezlenen ve kanda en fazla bulunan protein türüdür. Organ ve dokular arasında kan yoluyla yapılan alışverişte önemli bir role sahiptir. Kan plazmasında yer alan, büyük protein moleküllerinin kılcal damarlar gibi dar bölgelerden geçmesini sağlayan onkotik basıncı düzenleyen en önemli proteindir.
Albümin eksikliğinde vücutta görülen halsizlik ve yorgunluk, bulantı ve kusma, ateş, karın ağrısı ve vücudun farklı bölgelerinde görülen şişlikler belirtilerin bir kısmıdır.

Maliyeti az besin değeri yüksek kullanımı yaygın, bu sebeple çok önemli

Yumurta dünyada olduğu gibi ülkemizde de vazgeçilmez gıdalar arasında yer almaktadır. Kahvaltıların olmazsa olmazıdır. 100 gram yumurtada 12.9 gram protein ve 11.2 gram yağ bulunur. 100 gram tavuk etinde ise 22 gr protein 2,6 gr yağ bulunduğu göz önüne alınırsa; birçok farklı pişirme teknikleri olan, birbirinden çeşitli yemeklere, soslara veya tatlılara eklenen, hemen herkesin ulaşabildiği yumurtanın besin değerlerinin maliyetine göre oldukça yüksek olduğu görülmektedir. İçersinde A vitamini, kolesterol, kalsiyum, demir gibi vitamin ve mineralleri barındırır. D vitamini, fosfor, A vitamini ve B2 vitamini, selenyum, karotenoid ve kolin içerir.

Yumurtanın içeriğindeki yağ ve protein dengesi oldukça sağlıklı orandadır. Bu sayede kilo vermeye yardımcı olur. Diyetisyenlerin diyet programlarının vazgeçilmezi olan yumurtanın 100 gr'mında 154 kalori bulunmaktadır. Bir adet orta boy yumurta yaklaşık 50 gramdır ve 5.5 gram yağ içerir bu da 78 kaloriye denktir.

Pazarlama stratejisine kanmayın

Yeşil yumurtaların pazarlarda ve çiftliklerde daha yüksek besin değerleri olduğu için çocuklarda ve hamilelerde kullanılmasının tavsiye edilerek tane başına 10 TL gibi yüksek fiyatlar üzerinden satışa sunulmasının yapılan bilimsel çalışmalar sonucu pazarlamaya yönelik olduğu anlaşılmaktadır. Bu konuda demeçler veren ve çalışmalar yapan bilim insanları dışı farklı olsa da içinin aynı olduğunu unutmayın uyarısında bulunuyor.