Mars'taki Jezero Kraterinin Zengin Meteorolojisi

02 Mart 2023 18:31 Bilim
resimler-haber/perserverance-ingenuity-selfie-waston-camera.webp
google news

Doğa Jeolojisi dergisinde yayınlanan yakın tarihli bir araştırma, NASA'nın Mars 2020 görevindeki Mars Çevresel Dinamikler Analiz Aracı'ndan (MEDA) ilk 250 Sol sırasında elde edilen en alakalı sonuçları gösteriyor (bir sol, bir Mars günüdür, Dünya'daki bir günden biraz daha uzundur). Spesifik olarak, yazarlar, ilk kez, sayısal modellerin tahmin yeteneklerini doğrulamak ve geliştirmek için temel olan yerinde ölçümleri kullanarak Mars'taki yüzey radyasyon bütçesini belirlediler.

Makalenin baş yazarı José Antonio Rodríguez-Manfredi yaptığı açıklamada; “MEDA ile ilk kez başka bir gezegende haleleri gözlemleyebildik, bulutların ve süspansiyon halindeki tozun özelliklerini ayrıntılı olarak inceleyebildik, yörünge verilerini doğrulayabildik ve rüzgar modellerini inceleyebildik” diyor. José Antonio Rodríguez-Manfredi "Kısacası, aracımız atmosferdeki fiziksel süreçleri yerelden küresel ölçeğe kadar karakterize etmemize olanak tanıyor ve bu da Mars'ın atmosferik dinamiklerini daha iyi anlamamızı sağlıyor."

MEDA, şimdiye kadar başka bir gezegene gönderilen en gelişmiş ve yetenekli meteoroloji istasyonudur. MEDA'nın misyon içindeki ana hedefi, gelecekteki insanlı keşifleri mümkün kılmaktır. Bu hedefe ulaşmak için MEDA, atmosferik tahmin modellerini doğrulamak ve havadaki tozun yüzey varlıklarının işleyişi ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlamak için yüzey hava durumu ölçümleri yapıyor.

MEDA'nın önemli bir amacı, termal atalet gibi yüzey özelliklerinin uydu ölçümlerini doğrulamaktır. MEDA'nın görüş alanı uydulardan en az 2000 kat daha küçük olduğundan, MEDA tarafından ölçülen yerel değerler, yörünge tahminlerine kıyasla çok daha geniş bir varyasyon aralığı göstermektedir. Bununla birlikte, Perseverance'ın dönüşü üzerindeki ortalamalar dikkate alındığında, MEDA ve yörünge araçları arasında mükemmel bir uyum vardır. Bu nedenle MEDA, yörünge araçlarına temel gerçeği sağlarken aynı zamanda yerel ölçeklerde önemli heterojenlikleri de açığa çıkarıyor.

NASA'nın Mars Sample Return görevi, Perseverance'ın geride bıraktığı numune tüplerini alacak iki getirme helikopteri uçağı gönderecek. MEDA, gelecekteki dronların tasarımı ve operasyonları için kullanılacak Mars atmosferinin yoğunluğu ve türbülansı hakkında paha biçilmez bilgiler sağlıyor.

Kaynak

Makale
USRA
Fotoğraf: NASA/JPL-Caltech/MSSS.