Live in Türkiye: Türklere Özgü Davranışlar

30 Ocak 2022 16:44 Yaşam
resimler-haber/Türkiyede_yasamak_HQGhKIV.webp
google news

Göç İdaresi Başkanlığı'nın 'Live in Türkiye' adlı internet sitesinde, Türkiye'de yaşamaya dair altı dilde birçok bilgi verilmektedir. Sitenin sosyal hayat bölümünde "Türklerin kullandığı jest ve mimikler" ile "Türklere özgü davranışlar" anlatıldı.

Live in Türkiye internet sitesinde Türkiye’deki sosyal hayata dair şu ifadelere yer verildi:

Türkiye'de sosyal hayatın pek çok alanında iyi dilek dilemek için kullanılan argo terimler vardır. Bu dilekler genellikle selamlama veya veda sözleri olarak kullanılır. Bu nedenle selamlaşmak için "selam" veya "merhaba" yerine birçok farklı ifade kullanan insanlar görebilirsiniz. Bu ifadelerin bazıları benzersiz bir şekilde Türkçedir ve tam ifadeleri veya anlamları değişebilir.

Kolay gelsin: Çalışan veya bir işle meşgul olan birini, işinin kolay ve sorunsuz geçmesini dilemek için selamlamak için kullanılır. Bu ifade, siz ayrılırken kişi çalışıyorsa, ayrılırken de kullanılabilir.

Hayırlı olsun: Bir kişiye yeni bir şey aldığında veya önemli bir gelişme olduğunda iyi şanslar dilemek için kullanılır.

Hayırlı işler (iyi günler): Bu tabir genellikle mağaza sahibine bir mağazadan alışveriş yapıldıktan sonra söylenir. Dükkan sahibine bol kazanç ve müşteri dilemek demektir. Bir mağazaya girerken ve çıkarken kullanılır.

Allah korusun: Kötü bir şeyin olmamasını dilemek ve birinin veya bir şeyin korunmasını istemek için kullanılır.

Sağlık olsun: Bu tabir genellikle olumsuz bir duruma olumlu yanıt olarak kullanılır. Bu, zorluklar karşısında sağlık için bir dilektir.

Sıhhatler Olsun: "sağlık olsun" tabirine benziyor ama genellikle saçını yeni kestirmiş veya tıraş olmuş erkekler için kullanılıyor.

Allah analı babalı büyütsün (Allah'ın izniyle): Bu, yeni doğmuş bir bebeğin anne ve babasının sevgisi ve ilgisi ile büyümesi dileğidir.

Allah rahmet eylesin: Hayatını kaybeden bir kimsenin Allah'tan mağfiret dilemek için kullanılır.

Geçmiş olsun: Hasta olan kişiye bir an önce iyileşmesi dileğiyle söylenir. Ayrıca başına kötü bir şey gelen birinin iyileşmesi dileği olarak da kullanılır.

Hayırlı yolculuklar (iyi yolculuklar): Seyahate çıkacak kişiye güvenli ve keyifli yolculuklar dilemek için kullanılır.

Allahaısmarladık (Hoşçakal): Bir yerden ayrılmak üzere olan kişinin orada kalanlara hayırlı olmasını dilemek için kullanılır. Hoşçakal demek.

Çok yaşa: Yeni hapşırmış birine sağlık ve esenlik dilemek için kullanılır.

Kaynak

Live in Türkiye