KTÜ Kuruluşunun 66. Yılını Kutladı

20 Mayıs 2021 21:19 Bilim
resimler-haber/ktü-kuruluş-kutladı-tarihçe-moren_2.jpg
google news

Karadeniz Teknik Üniversitesi kuruluşunun 66. yılını kutladı. Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı ve öğretim görevlilerinin katıldığı törende Kanuni Kampüsünde bulunan Atatürk ve Gençlik Anıtı'nın önüne çelenk bırakılarak İstiklal Marşı okundu.

KTÜ Atatürk ve Gençlik Anıtı, önündeki tören kalabılığı

KTÜ TARİHÇE

KTÜ, İstanbul ve Ankara illerinin dışında kurulan ilk üniversite olması sebebiyle Türkiye'deki en eski ve köklü eğitim kurumlarından biridir. T.C Anayasası md.130' a göre yükseköğretim kurumları olan üniversiteler kanunla ve devlet eliyle kurulur. KTÜ, 1955 Yılında Trabzon Milletvekili Mustafa Reşit Tarakçıoğlu ve 28 arkadaşının verdiği teklifin, TBMM'de 20 Mayıs 1955 tarih ve 6594 sayılı kanunla kabul edilmesi ile kurulmuştur. Açılışı dönemin Başbakanı Adnan Menderes tarafından yapılmıştır. 

Örgün öğretime 2 Aralık 1963 tarihinde Esentepe Mahallesindeki Trabzon Atatürk İlköğretim Okulu'nun ilkokul binası'nda başlamış olup, 1966 yılına gelindiğinde bugünkü ana kampüse taşınmıştır. 1982 ile 2006 yılları arasında, bölge üniversitesi olarak hizmet vermiş, bünyesinden Artvin Çoruh Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi, Ordu Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve Trabzon Üniversitesi olmak üzere, 6 üniversite doğmuştur.