Kanser Taramasında Yeni Öneriler

24 Ekim 2023 22:54 Sağlık
resimler-haber/national-cancer-institute.webp
google news

Avrupa Ortak Araştırma Merkezinin yaptığı açıklamada, son zamanlarda Avrupa Komisyonu, Üye Devletlerin tarama programlarına katılımlarını artırmalarını desteklemek için yeni bir yaklaşım sundu. Avrupa Kanseri Yenme Planı'nda belirlenen hedefe, 2025 yılına kadar hak kazananların %90'ına meme, kolorektal ve rahim ağzı kanseri taramaları sunulması hedefleniyor. Taramanın kapsamının prostat, akciğer ve mide kanserlerini de kapsayacak şekilde genişletilmesi de düşünülmeli, daha fazla araştırmaya dayanmaktadır.

AB Kanser Misyonu'nun dört hedefinden biri olan kanserin önlenmesi, daha iyi tarama teknolojileri, metodolojileri ve programlarına yönelik araştırma ve yeniliklerin desteklenmesi, erken teşhisin güçlendirilmesi açısından çok önemlidir.

Yeni kanser tahminlerimiz, bu altı kanser türünün 2022 yılında AB'deki tüm yeni kanser vakalarının %54,2'sini ve kanser ölümlerinin %50,2'sini oluşturduğunu gösteriyor.

Neden zamanlı istatistikler değil de tahminler sunuyoruz?

Kanser teşhislerinin bildirilmesindeki gecikmeler kanser istatistiklerini zamanında etkilemektedir: son yıllarda yeni kanser vakalarının sayısının tahmin edilmesinin nedeni budur.

Ulusal tahminler, Avrupa Komisyonu ile Dünya Sağlık Örgütü'nün kanser konusunda uzmanlaşmış kuruluşu olan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) arasındaki ortak bir projenin sonucudur. 2022 yılına ilişkin tahminler, Avrupa nüfus temelli kanser kayıtlarından zamanında kaydedilen verilere dayanmaktadır. Bunlar, bu yılın sonlarında Küresel Kanser Gözlemevi'nde IARC'nin 185 ülke/bölgedeki küresel görülme sıklığı ve ölüm oranı güncellemesine dahil edilecek.

Kanser AB vatandaşlarını rastgele vuruyor gibi görünebilir, ancak coğrafi bölgeler arasında yeni teşhislerin sayısı ile kansere bağlı ölümler arasında açık farklılıklar var. Bu tür farklılıkların güncel olarak ölçülmesi, Üye Devletlerin ve İlişkili Ülkelerin ulusal kanser kontrol programları ve araştırmaları için öncelikleri belirlemelerini destekler ve vatandaşlar için değerli ve şeffaf bir bilgi kaynağıdır.

AB'de Kanser Vakaları Ve Ölümler Artıyor

Kaynak

JRC

Resim: National Cancer Institute