Kalp Sağlığı İçin İdeal Uyku Saati Bulundu

20 Kasım 2021 14:17 Sağlık
resimler-haber/kalp_sağlığı_için_ideal_uyku_Saati.jpg
google news

Avrupa Kalp Dergisi Dijital Sağlık'ta yayımlanan yeni bir araştırma saat 10:00 ile 11:00 arasında uykuya dalan kişilerin kardiyovasküler hastalık riskinde azalma olabileceğini öne sürdü.

Sirkadiyen Ritimlerin Gücü

İngiltere Exeter Üniversitesi'nden Araştırma ve Bilimsel Yayım Başkanı David Plans ve ekibinin yaptığı araştırmada, "Vücudun Sirkadiyen Ritmi” adı verilen ve fiziksel ve zihinsel işleyişi düzenlemeye yardımcı olan 24 saatlik bir dahili saatin olduğu bildirildi.

Çalışma, sonuçları nedensellik bağıyla bağlanmasa da, erken veya geç yatma saatlerinin vücut saatini bozma olasılığının daha yüksek olabileceğini ve kardiyovasküler sağlık için olumsuz sonuçlar doğurabileceğini gösteriyor. 

ideal uyku saati

Araştırmaya göre;

Saat akşam 10-11 arası uykuya başlayanlarda, kalp rahatsızlığı en az bulundu.

Saat 11-12 arası uykuya başlayanlarda risk, %12 daha yüksek çıktı.

Saat 12’yi geçince uyuyanlarda kalp rahatsızlığı riski %25 artığı,

Saat 10’dan önce uyuyanlarda kalp rahatsızlığı %24 artığı gözlendi.

Araştırmacılar kapsamlı bir sağlık ve yaşam tarzı veri tabanı olan Birleşik Krallık Biobank'taki 88.000'den fazla katılımcının verilerini analiz etti. Katılımcılar, günlük sağlık alışkanlıklarıyla ilgili soruları yanıtladılar ve gece uyuduklarında ve sabah uyandıklarında giriş yapan bir cihaz taktılar. Çalışmaya katılanların ortalama yaşı 61(43 ila 79 yıl) idi ve yaklaşık %58'i kadındı.

Ayrıca araştırmacılar, yaş, cinsiyet, uyku süresi, uyku düzensizliği, kendi bildirdiği kronotip (erken veya gece), sigara içme durumu, vücut kitle indeksi, diyabet, tansiyon, kan kolesterolü ve sosyoekonomik duruma göre uyku başlangıcı ile kardiyovasküler olaylar arasındaki ilişkiyi analiz ettiler.

Cinsiyete göre yapılan daha ileri bir analizde, kadınlarda artan kardiyovasküler risk ilişkisi daha güçlü bulunurken, erkekler için sadece 22:00'den önce uykunun başlaması önemli görülmüştür.

Bu çalışma güçlü ipuçları ortaya koymakta, fakat yatma saatleri ve kalp sağlığı arasındaki potansiyel bağlantıyı anlamak için daha fazla çalışma yapılması gerektiği konusunda uyarıda bulunmaktadır.

Photo by Lux Graves on Unsplash
European Society of Cardiology